A múlt héten több amerikai nyújtott be munkanélküli segély kérelmet, és bár a munkaerőpiac továbbra jó kondícióban van, az utóbbi időben voltak arra utaló jelek, hogy ez az érzet hamarosan elmúlhat. A munkanélküli segély iránti kérelmek száma 13 ezerrel 231 ezerre emelkedett a november 11-én véget ért héten – jelentette csütörtökön az amerikai munkaügyi minisztérium. Ez három hónapja a legmagasabb szám – írja a ABC News.

A segély iránti kérelmek az adott héten történt elbocsátások számát is tükrözik. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve közel két éve igyekszik megzabolázni a gazdaságot és a munkaerőpiacot, hogy megpróbálja lenyesegetni a négy évtizede legmagasabb inflációt. A központi bank 2022 márciusa óta tizenegyszer emelte az irányadó kamatlábat ennek az erőfeszítésnek a részeként.

Mégis hónapokig úgy tűnt, hogy a jegybank agresszív intézkedései kevés hatást váltottak ki, és a vállalatok kénytelenek voltak többet fizetni a munkavállalók követeléseinek engedve.

Kezdenek megmutatkozni a repedések

A november 4-én véget ért héten összesen 1,87 millióan vettek fel munkanélküli segélyt az Egyesült Államokban, mintegy 32 ezerrel többen, mint az előző héten, és közel két éve a legtöbben. Ez volt a hatodik egymást követő hét, amikor a kérelmek emelkedtek.

A munkahelyek számának növekedése továbbra is erős, és a vállalkozások még nem kezdték el jelentős mértékben csökkenteni a létszámukat. Az adatok a munkaerő-kereslet enyhülésére utalnak, összhangban azzal, amit a Fed látni szeretne

– mondta Rubeela Farooqi, a High Frequency Economics vezető amerikai közgazdásza. 

A szakértők szerint a kérelmek azért emelkednek folyamatosan, mert a munkanélküliek közül sokan most nehezebben találnak állást, ami arra utal, hogy a munkaerőpiac lazább, mint a járvány utáni korszakban volt.

Az amerikai munkaadók októberben lassították a munkaerő-felvételt, és 150 ezer új munkahelyet hoztak létre. Közel három év alatt ez csak a harmadik alkalom, hogy a havi állásbővülés 200 000 alatt maradt, de mindhárom eset az elmúlt öt hónapban történt.

A Fed-et bizonyára bátorítják a közelmúltbeli inflációs adatok, de további lassulás szükséges a munkaerőpiacon és bérnövekedés ahhoz, hogy az infláció visszaessen a korábbi 2 százalékos szintre

– nyilatkozta Nancy Vanden Houten, az Oxford Economics közgazdásza.

A jegybank tisztviselői legutóbbi kamatdöntő ülésükön úgy döntöttek, hogy nem változtatnak az irányadó kamatlábon. Az év vége előtti újabb emelést nem zárták ki, ugyanakkor a közelmúltbeli adatok azt mutatták, hogy az infláció tovább apad, ami Jerome Powell jegybankelnök egyik prioritása.

 

Egyelőre nem piszkálja az irányadó kamatot a Fed

Nem változtatott az irányadó kamat célsávján az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán. A célsáv a második egymást követő alkalommal maradt 5,25-5,50 százalékon. Bővebben --->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!