Az eladási ajánlások megfogalmazásakor mindkét befektetési ház kiemeli, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium éves szinten mintegy 40-50 milliárd forintnyi bevételt remél az új adónemtől. A Die Welt című német napilap értesülései szerint percenként 2 forint lehet a mobilhívásokat terhelő összeg, ugyanakkor a Napi Gazdaság iparági forrásai szerint ez nem percenként, hanem hívásonként értendő. Az Erste szakemberei mindenesetre az első verzióval számolnak. Bár szerintük az új adónem bevezetése elsősorban a fogyasztókat érinti hátrányosan - mivel fogyasztási típusú adóról van szó, ezért vélhetően nem ellenkezik az EU-s előírásokkal - azonban bevezetésének hatására az előfizetők telefonhasználata vélhetően jelentősen csökkenni fog, figyelembe véve, hogy a szolgáltatást terhelő 25 százalékos ÁFA már így is 27 százalékosra emelkedett.. A KBC a hírre 580 forintról 500 forintra csökkentette a Magyar Telekom részvények fair értékére adott becslését, s eladásra javasolta azokat.

A KBC szakértői szerint a hír csak megerősíti korábban megfogalmazott negatív véleményüket a Magyar Telekommal kapcsoltban, ők már november óta, a negyedik mobilszolgáltató megjelenésének hírére pesszimistává váltak a cég kilátásaival kapcsolatban. Az új adónem várható hatásainak tekintetében hasonló véleményen vannak, mint az Erste elemzői. Kiemelik, hogy az adó bevezetésének hatására az előfizetők körében csökkenhet a mobiltelefon használat, míg a vezetékes előfizetőknél előfizetői szám csökkenést eredményezhet. Az internet előfizetéseknél várhatóan letöltött adatmennyiség csökkentésével reagálnak majd a fogyasztók, a mobilinternet tejedését pedig gátolni fogja.

A KBC elemző idén 49, jövőre 55,1 forintos részvényenkénti eredményt várnak a Telekomtól, a hír hatására az Erste szakértői 53,7 forintra csökkentették a 2013-as részvényenkénti eredmény előrejelzésüket. A részvények árfolyama kora délután 532 forintra esett  Budapesti Értéktőzsdén, ez 1,1 százalékkal alacsonyabb a pénteki záróértéknél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!