A vezető európai tőzsdék 2,2-2,3 százalékos mínuszban tartózkodnak, a spanyol index vesztesége meghaladja a 3 százalékot miután újabb félelemhullám söpört végig Európán az adósságválság továbbterjedése miatt. Nagyon aggasztó, hogy az olasz tízéves kötvény hozama, amely csak tegnap emelkedett 5,5 százalék fölé, az elmúlt percekben átlépte a 6 százalékos szintet, vagyis tömegesen menekülnek a befektetők az olasz államkötvényekből.

A tőzsdék közül a közép-európai régió veszteségei mérsékeltebbek, a BUX 1,7 százalékot esik, az OTP 5350 forint körül mozog, ami 3,5 százalékos zuhanásnak felel meg. Ezzel még viszonylag jól teljesít az európai bankpapírok körében, a Raiffeisen és az Erste ugyanis 4,5 százalékos, a Deutsche Bank 4,7 százaléoks esést mutat, az olasz bankok közül a már eddig is szétadott Unicredit 7, az Intesa SanPaolo pedig 5 százalékos mínuszban van. Az Unicredit július eleje óta értéke 30 százalékát veszítette el.

Az amerikai határidős indexek is zuhannak, az S&P Future több, mint 20 pontot dobott le magáról, 1300 pont alatt is megfordult.

A devizapiacokon sincs jele egyelőre a fordulatnak, az euró/dollár átesett 200 napos mozgóátlagán 1,3907-nél, majd 1,3840-ig zuhant. A svájci frank 1,1535-nél ért el új csúcsot az euróval szemben, negyed 11-kor 1,16 körül kereskednek vele.

A forint is gyengül a bizonytalan hangulatban, az euróval szemben 269,40-nél jár a jegyzés, egy svájci frank pedig 232 forint, ami újabb történelmi csúcs.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!