A Fitch negatívra rontotta a kínai államadósság hitelbesorolásának kilátásait az államháztartást érintő kockázatokra hivatkozva, mivel a gazdaságának egyre nagyobb bizonytalansággal kell szembenéznie.

A kilátások leminősítése a Moody's decemberi hasonló lépését követően immár a második ilyen döntés egy nagy hitelminősítő részéről. Mindezt a közben, hogy a kínai vezetés egyre erősebb fiskális és monetáris támogatással próbálja beindítani a világ második legnagyobb gazdaságának a Covid utáni növekedését. Erről korábban itt írtunk bővebben.

A Fitch várakozásai szerint Kína központi államadóssága együtt az önkormányzatok adósságával 2024 végére a GDP 61,3 százalékára emelkedik a 2023-as 56,1 százalékról, ez egyértelmű romlás a 2019-es 38,5 százalékhoz képest.

Az elhúzódó ingatlanpiaci visszaesés súlyosan megterhelte az eladósodott helyi önkormányzatokat, mivel a területfejlesztésből származó bevételeik zuhantak, s ez sok városban fenntarthatatlanná tette az adósságszintet. A hitelminősítő ugyanakkor arra számít, hogy a központi államháztartás hiánya a 2023-as 5,8 százalékról 2024-re a GDP 7,1 százalékára emelkedik. Ez a legmagasabb érték a 2020-as 8,6 százalék óta, akkor a Covid elleni harc miatti lezárásoknak volt betudható a magas hiány.

A kilátások lerontása azt jelenti, hogy középtávon lehetséges a leminősítés. Eközben azonban a Fitch megerősítette Kína jelenlegi A+, azaz a befektetési kategóriában a harmadik legerősebb szintű besorolását. A másik nagy globális hitelminősítő intézet, az S&P szintén "A+"-ra minősíti Kínát, ami a Moody's jelenlegi "A1"-es besorolásának felel meg.

A Fitch szerint a kínai gazdaság növekedése a tavalyi 5,2 százalékról 2024-re 4,5 százalékra lassul, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idén 4,6 százalékos bővülést vár.

A kilátások lerontása egyébként pont akkor érkezett, amikor az ország gazdasága elkezdett pozitív életjeleket adni:

  • -a vártnál jobb export- és fogyasztói inflációs mutatókat követően
  • -január-februárban a gyári termelés és a kiskereskedelmi forgalom is meghaladta az előrejelzéseket.

Ezek az adatok megerősítették Peking reményeit, hogy elérheti az elemzők által 2024-re kitűzött ambiciózus, 5 százalék körüli GDP-növekedési célt – emlékeztet a Reuters.

-A kilátások felülvizsgálata a kínai államháztartási kilátások növekvő kockázatait tükrözi, mivel az ország bizonytalanabb gazdasági kilátásokkal küzd az ingatlanfüggő növekedésről a kormány által fenntarthatóbbnak tekintett növekedési modellre való áttérés közepette. Az elmúlt években a széles költségvetési hiány és a növekvő államadósság a hitelminősítők szempontjából erodálta a költségvetési puffereket. A függő kötelezettségekkel kapcsolatos kockázatok is növekedhetnek, mivel az alacsonyabb nominális növekedés súlyosbítja a gazdaság egészére kiterjedő magas tőkeáttétel kezelésével kapcsolatos kihívásokat -közölte a Fitch.