A piac sosem téved, mondta a múlt évszázad első felének egyik legnagyobb befektetője, Jesse Livermore. Ez most a forint esetében is így esett. Nemrég kulcsfontosságú szinten tört át erős irányba, majd visszazuhant, amikor az S&P leminősítette a magyar államadósságot.

A gyengélkedés azonban csak két napig tartott, majd folytatódott a szárnyalás, mintha mi sem történt volna.

9 hónapos forintcsúcs

382 forintig mérséklődött az euró árfolyama, ami rövid távon szép eredmény, mivel utoljára 9 hónapja járt itt, azóta végig gyengébb volt a hazai fizetőeszköz.

Néhány hete a jelenlegi erősödést megalapozta egy technikai tényező: egy olyan szinten sikerült átjutnia a forint árfolyamának, ami nagy ellenállást jelentett, mivel többször is elakadt ott a korábbiakban. Ez a szint nagyjából 390-393 körül húzódott, az országleminősítés után azonban újra erős gyengülés következett: pár napig úgy tűnt, hogy mégsem sikerül a kitörés.

Euró/forint, egy év
Euró/forint, egy év
Kép: stooq.com

Végül mégis beindult újra az erősödés, és ezúttal nagy lendülettel folytatódott is, lehetővé téve a tavaly május óta legerősebb szint elérését. A sokáig akadályt jelentő szint áttörése nem volt véletlen: azt több konkrét tényező is segítette, és ezek hatása összességében erősebb, mint a leminősítés által kiváltott eladási hullám volt.

Fundamentális tényezők

A legfontosabb fundamentális tényező a kereskedelmi mérleg decemberi adata volt: a korábbi hónapok nagy hiánya, ami jelentős eurókeresletet generált, megszűnt. Ez vélhetően leginkább a gázár visszaesésének köszönhető, és ezzel tartósan is megszűnhet az a kiváltó ok, ami a forint tavalyi összeomlását okozta. 

Ugyancsak lényeges tényező, hogy az uniós pénzek érkezésének esélye nagymértékben megnőtt. A kormány láthatóan mindent megtesz ennek érdekében, noha a korábbi kommunikáció alapján ebben a piac nem lehetett biztos.

Ha pedig érkeznek majd nagy összegű kifizetések euróban, akkor ennek átváltása erősíti az euró kínálatát a piacon, miközben akár a devizatartalékok összege is növekedhet, ami ugyancsak fontos tényező a befektetői bizalom szempontjából.

Vonzó hozam, carry trade

A stabilizálódó fundamentumok, a leértékelődési veszély múlása sok befektetőt arra ösztönöz, hogy az euróban elérhető hozamhoz képest rendkívül magas forintban elérhető hozamokat preferálják, ami ugyancsak a forint iránti keresletet növeli, ráadásul, mint Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Napi.hu-nak elmondta, a jegybanki alapkamat csökkentése jó ideig nem is várható.

Ugyancsak pozitívum, hogy Virág Barnabás már az infláció tetőzésére is számít, amit már ha nem is gyors, cserébe stabil csökkenés követhet az idei év során.

Meddig tarhat az erősödés?

Kérdés végül, hogy meddig tarthat a forint erősödése? A sikeres kitörés alapján szinte nincs akadálya az erősödésnek, ezért érdemes megnézni, hogy hosszabb távon mekkora volt a gyengülés, és ebből mennyi zajlott olyan tényezők hatására, melyek immár megszűntek.

Az látható, hogy a gyengülő trend 2018-ban kezdődött, eleinte lassú volt, majd a járvány kezdetekor 2020 márciusában volt egy jelentős gyengülés, amit két éven át a 345-370 közti sáv követett.

Euró/forint árfolyam, 5 év
Euró/forint árfolyam, 5 év
Kép: stooq.com

Azt lehetett volna várni, hogy a járvány kedvezőtlen hatásainak megszűnésekor a forint árfolyama visszatér az erősebb szintekre ebből a sávból, azonban 2021 második felében megindult a gázáremelkedés, gyorsulni kezdett az infláció, majd jött Oroszország Ukrajna elleni háborúja, ami aztán mindent teljesen felborított. Miután ezek a hatások nagyot csökkentek, noha a háború folytatódik, reális cél lehet első körben, hogy

a járvány két éve alatt érvényes sávba térjen vissza az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!