Az Európai Unió célja a két törvénnyel az, hogy szigorúbb korlátok közé szorítsák a kínai és az amerikai techcégeket, megakadályozva, hogy a piac egy-egy adott szegmensében monopóliumot hozzanak létre.

Ennek részeként az Európai Unió 6 vállalatot jelölt ki, úgynevezett kapuőrként, amelyek digitális alapszolgáltatásokkal rendelkeznek, mint keresőmotorok, webböngészők és alkalmazásboltok. A 6 kapuőr az Amazon, az Alphabet, az Apple, a ByteDance, a Meta, valamint a Microsoft.

A kapuőr pozíciókba az olyan vállalatok kerülnek be, amelyek elérik a havi 45 millió felhasználót, vagy a 10 ezer üzleti profilt, továbbá amelyek piaci értéke eléri a 75 milliárd eurót – emlékeztet a 24.hu.

A kapuőrnek kijelölt vállalatok valamennyi platformját így a szabályozás értelmében minden operációs rendszeren elérhetővé, azaz interoperábilissá kell tenni.

Így eshetett meg az is többek között, hogy az Apple a héten kénytelen volt megnyitni a harmadik féltől származó alkalmazások számára az iPhone operációs rendszerét, az iOS-t.

Ugyanakkor más változásokat is hozott magával a szabályozás: amellett, hogy kötelező tette az egységes USB-C szabványt a digitális eszközökön, a cserélhető akkumulátorokat is visszahozza Európába.

 

 

 

Lehet, hogy befellegzik a pendrive-oknak

A CBL Data Recover jelentése szerint kimutathatóan romlik a pendrive-ok és a microSD-kártyák minősége. Ennek a legfőbb oka, hogy egyre több adatmentőről eltávolítják a gyártói logót, vagy a borításon letakarják azt, emellett pedig csökkentett kapacitással működnek.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->