A TikTok-ot üzemeltető ByteDance más platformokkal szemben egy különös módját választotta az álhírek kikerülésének: mind a 27 uniós tagországban úgynevezett alkalmazáson belüli választási központokat hoz létre. 

Az eszközt a jövő hónaptól élesíti a platform, annak érdekében, hogy a felhasználók elkülönítsék a fikciót a tényektől – mondta Kevin Morgan, a TikTok európai, közel-keleti és afrikai bizalomért és biztonságért felelős vezetője egy nyilatkozatban.

A vállalat már próbálkozott hasonló rendszerek létrehozásával a platformon a 2021-es görög, holland, lengyel, szlovák és spanyol választások alkalmával – jegyzi meg az Euronews.

A TikTok hozzáteszi, hogy a blokkban kilenc tényellenőrző szervezettel működik együtt, melyek 18 nyelven értékelik a tartalmak pontosságát. A vállalat szerint több mint 6000-en moderálják a tartalmakat az EU-ban.

Fegyverrel a fake news ellen

A most életbe lépő digitális szolgáltatási törvény (DSA) értelmében a havi átlagban több mint 45 millió felhasználóval rendelkező online platformok, mint a Facebook és a TikTok, kötelesek a jövőben intézkedéseket hozni a dezinformáció és a választási manipuláció ellen.

A TikTok korábban arról számolt be, hogy a jövőben kötelező lesz az alkotóknak feltüntetniük, hogy egy tartalmat mesterséges intelligenciával hoztak létre. A Meta pedig február elején közölte, hogy a választási szezon kezdetével  megkezdi az Instagram, a Facebook és a Threads platformokra feltöltött, mesterséges intelligencia által generált fotók megjelölését.

 

 

 

A kirúgás művészetére kényszerít a TikTok

Olyan sok videó gyülemlett fel a TikTok-on a katasztrofális elbocsátásokról, hogy több munkáltató is elkezdett segítséget kérni abban, hogyan is közöljék helyesen a rossz hírt a dolgozókkal.