A norvég 1X Technologies AS AI robotikai startup 100 millió dollárt (34,6 milliárd forint) gyűjtött be, hogy piacra dobja második generációs androidos robotját, a NEO-t, amely állítása szerint segíthet az embereknek a mindennapi háztartási feladatokban. Az EQT Ventures vezető befektetővel folytatott legutóbbi tőkefinanszírozási körből származó bevételt a NEO piacra vitelére fordítják – közölte az 1X csütörtökön a Bloomberg beszámolója szerint.

Az oslói székhelyű vállalat tavaly márciusban keltette fel a média figyelmét, amikor az OpenAI Startup Fund I LP és a Tiger Global LP vezetésével 23,5 millió dollárt gyűjtött be.

Az elnyert pénz megerősíti a küldetésünket, hogy biztonságos és fejlett androidokat állítsunk elő kereskedelmi méretekben

– mondta Bernt Oivind Bornich, az 1X vezérigazgatója e-mailben küldött kommentárjában. „Képesek leszünk növelni a gyártási kapacitásainkat azzal a céllal, hogy havonta több száz androidot állítsunk elő, mindezt úgy, hogy közben továbbra is új tehetségeket veszünk fel.”

A norvég 1X Technologies AS AI robotikai startup androidos robotja, a NEO
A norvég 1X Technologies AS AI robotikai startup androidos robotja, a NEO
Kép: 1X

Hétköznapi munkavégzés robotok között

Az 1X már árulja az EVE-et, egy kétkerekű androidot, amely gyárakban képes feladatokat ellátni, vagy járőrként működni, ajtókat nyitni és billentyűzeteket kezelni. 

A fejlesztés alatt álló új modell, a NEO két lábon jár és mozog, mint egy ember. Otthon képes takarítani és rendet rakni. Ipari környezetben gépek működtetésére és összetett feladatok elvégzésére is használható, és biztonságosan dolgozhat emberek között.

A vállalat a humanoid robotok készítőinek zsúfolt terében versenyez, és azzal a kihívással néz szembe, hogy meggyőző, kereskedelmi szempontból életképes, emberhez hasonló gépeket építsen.

Az elmúlt években számos humanoid robotot mutattak be, köztük a Tesla „Optimus”, a Sanctuary Cognitive Systems „Phoenix” és a Figure AI „Figure 01” robotját. Az Amazon is megkezdte az Agility Robotics által épített „Digit” nevű humanoid robot első kereskedelmi tesztelését.

„A finanszírozás segít abban, hogy a robotok a mindennapi valóság részévé váljanak. Az 1X androidjaival olyan technológiát hoz létre, amely javíthatja munkahelyeink és az életünk minőségét is” – mondta Ted Persson, az EQT Ventures partnere.