Az elmúlt hetekben tömegesen kapott felhasználói bejelentéseket a Makay.net kibervédelmi szolgáltató egy olyan adathalász kampányról, amelyben a kiberbűnözők a magyar internetezők személyes adataira, valamint bankkártya-adataira vadásznak és mindehhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével élnek.

A trükk lényege az, hogy a csalók az adóhatóság munkatársának kiadva magukat egy emailt küldenek, amelyben arról tájékoztatják az áldozatot, hogy az adott személy 73 215 forint adó-visszatérítésre jogosult. Egy a NAV honlapjához a megszólalásig hasonló felületre mutató linket helyeznek a levélbe. Még a webcím is megtévesztő, nav.gov.hu.jutebagsindia.com. Ahogy a Makay.net írja, ez egy topdomain átverési mód, amelynek lényege, hogy a valódi domain a jutebagsindia.com, amely elé bármit lehet írni, vagyis itt csak visszaélnek az adóhivatal nevével.

A kamu visszatérítéshez az átverők elkérnek egy azonosítót, ami vélhetően az adóazonosító, valamint a bankkártya-adatokat. Ha valaki ezeket megadja, akkor nem pénzt kap, ha tőle csalnak ki pénzt. Ezért semmiképpen se dőljön be az ilyen leveleknek, az adóhatóság nem kér senkitől ilyen adatokat.

Az elmúlt időszakban több más adathalász program is terjedni kezdett az interneten.