Vállalati számítástechnika, egészségügyi eszközök és ingelligens járművek: néhány azon új üzletágak közül, amelyekbe a kínai Huawei techcég belekóstolt annak érdekében, hogy enyhítsék a vállalatot sújtó financiális problémákat - írja a Guardian.

A kínai techcég kálváriája még 2019-ben indult, miután Donald Trump szankciókat vezetett be a cég ellen és eltiltotta az amerikai vállalatokat a kínai gyártóval való partnerségtől, arra hivatkozva, hogy az nemzetbiztonsági veszélyt jelent és a termékein keresztül kínai adatgyűjtés folyik. A vádak sok szempontból kétségesek, de az biztos, hogy a Huaweit nagyon nehéz helyzetbe hozták.

A vállalat végül arra kényszerült, hogy saját operációs rendszert hozzon létre azután, hogy az Huawei elesett az Androis használatától is. A HarmonyOS rendszer jelenleg több mint 220 millió Huawei-készüléken fut.

A kínai cégcsoport a világ legnagyobb távközlési hálózatának egyike, egykor az Apple és a Samsung mellett a világ top 3 okostelefon-gyártója közé tartozott. Az amerikai nyomás miatt azonban jócskán visszaesett az okostelefonok eladási rangsorában.

A január-szeptemberi értékesítési volumenük mintegy 32 százalékkal csökkent és idei bevételük 29 százalékkal - 634 milliárd jüanra- zuhant be az előző évhez képest - írja a portál.