Minden potenciális áldozatért egy dollárt akarnak azok a hackerek, akik feltörték Ausztrália legnagyobb egészségügyi biztosítójának rendszerét. Összesen 10 millió dollárt követelnek, hogy ne szivárogtassák ki az óriáscég rendszeréből kibertámadással megszerzett érzékeny egészségügyi adatokat – számolt be az MTI.

A Medibank, az ország egyik vezető magán-egészségbiztosítója a héten elismerte, hogy hackerek hozzáfértek a becslések szerint 9,7 millió jelenlegi és volt ügyfél, köztük Anthony Albanese miniszterelnök személyes adataihoz.

Az internetes bűnözők szerdán közzétettek egy mintát ezekből az adatokból, csütörtökön pedig egy másodikat is kitettek a darkweb egy platformjára, amelyet a hagyományos böngészőkkel nem lehet megtalálni. A második csomagban több száz emberről voltak személyes adatok.

Már az első nyilvánosságra hozott információkból is úgy tűnt, hogy a számítógépes behatolók jelentős károkat okoznak, és olyan embereket céloztak meg, akiket kábítószerfüggőség, szexuális úton terjedő fertőzések vagy terhességmegszakítás miatt kezelnek.

Nem fizetnek az adatokért

A biztosító eddig nem volt hajlandó fizetni. David Koczkar, a Medibank főnöke szégyenletesnek nevezte a hackerek zsarolását.

"A személyes adatok felhasználása zsarolásra rosszindulatú bűncselekmény" - mondta, hozzátéve, hogy "ez egy támadás közösségünk legkiszolgáltatottabb tagjai ellen".

Úgy tűnik, a kibertámadó csoport úgy akar nyomást gyakorolni a Medibankra, hogy a biztosító fájljaiból kiválogatja azokat a személyes adatokat, amelyek a legnagyobb kárt okozhatják. Az első adatközlésben az ügyfeleket "jó" és "rossz" listára osztották.

A "rosszak" listáján szereplő személyek közül sokan olyan számkódokkal vannak összekapcsolva, amelyek kábítószerfüggőséggel, alkoholizmussal és az AIDS-et okozó HIV-vírusfertőzéssel hozták őket összefüggésbe. A felsorolásban nevek, útlevélszámok, születési dátumok és címek is szerepeltek.