A kormány legfontosabb bejelentései 2022. november 16-án

A kormány legfontosabb bejelentései 2022. november 16-án

Kedden Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanács ülését miután Lengyelországban két rakéta is becsapódott az ukrán határhoz közel. Arról is egyeztettek, hogy kedden leállt a Magyarországot ellátó Barátság-kőolajvezeték. A Magyar Közlönyben pedig kijött a csalás és korrupció elleni stratégia, amely az uniós jogállamisági eljáráshoz szükséges. Várhatóan Gulyás Gergely kancellária miniszter tájékoztatást ad az EU-val való tárgyalás jelenlegi állásáról, a magyar uniós támogatások lehívhatóságáról.

15:09
november
16.

Ukrán rakéta csapódott be Lengyelországban, tűzszünet kell

Ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be Lengyelország területére, de meg kell várnunk a vizsgálat végét.

Ez is igazolja a magyar kormány állásőpontját, hogy minél hamarabb túűzszünete kell kötni.

Az események jól mutatják a NATO egységét, ami iránt elkötelezett Magyarország is.

 

15:05
november
16.

Kezdődik a kormányinfó

Szerző: Rácz Gergő


A fejleményeket élőben közvetítjük.

15:05
november
16.

Megjavul a Barátság

Tegnap késő délután kaptunk tájékoztatást a Moltól, hogy leállt a Barátság-kőolajvezeték. A leállás ideiglenes volt, 14 órakor - alacsonyabb nyomással, de - újraindult a kőolajszállítás. A Molnak van tartalék nyersolaja, amelyet a százhalombattai finomítóban finomíthat, illetve a stratégiai tartalék is rendelkezésre áll – ismertette Gulyás Gergely a rakétatalálatot kapott olajinfrastruktúra helyzetét.

Szerencsére nem a vezeték, hanem a trafó sérült, ami a rendszer energiaellátását biztosította. Ha csökkentett kapacitással is, de újraindult az ellátás, remélhetőleg néhány napon belül eredeti kapacitással.

14:58
november
16.
14:55
november
16.

Az olajinfrastruktúra is veszélybe került az ukrán konfliktusba

Szerdán vélhetően dróntámadás érte az oroszországi Orjol régióban lévő olajtároló létesítmény egyik tartályát, mindez 100 kilométerre történt a robbanás.

Kedd este pedig az M1 számolt be róla, hogy egy rakétatámadás miatt leállt az olajellátás a Barátság-kőolajvezetéken. A csatorna információi szerint az áramellátó vált üzemképtelenné a belorusz-ukrán határon, de a vezeték sértetlen maradt. Orbán Viktor a kedd esti rendkívüli biztonsági ülésen a hazai üzemanyagellátás helyzetéről is egyeztetett a kormányzat és a hatóságok illetékeseivel.

A két esemény már mutatja, hogy az energiainfrastruktúra is egyre nagyobb veszélyben van az ukrajnai orosz invázió miatt. Különösképpen azért, mert Moszkva cirkálórakétákkal a kritikus üzemegységet is célozza.

A hazai olajszállítások helyzetéről is várható Gulyás Gergely beszámolója.

14:52
november
16.

Lengyelországba rakéták csapódtak be

Kedden késő délután először ellentétes hírek jelentek meg arról a lengyel sajtóban, hogy robbanás történt Przewodówban, a lublini vajdaság egyik mezőgazdasági telepén. Az incidensben két lengyel állampolgár meghalt, hárman pedig súlyosan megsérültek. A detonációról kiderült, hogy Ukrajna felől érkező orosz-gyártmányú rakéták okozták.

A keddi becsapódás helyszíne.
A keddi becsapódás helyszíne.
Kép: Visegrad24

Bár eleinte célttévesztő orosz harcieszközökre gyanakodtak, most lengyel, amerikai és NATO részéről érkező tájékoztatások szerint az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy ukrán légvédelmi rakéták csapódtak be. Az esetet azonban továbbra is vizsgálják.

Kedd este, amikor tisztázatlan volt, hogy pontosan milyen robbanóeszközök zuhantak le Lengyelország területén, Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanácsot egy rendkívüli ülésre.

Vélhetően Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ismerteti a magyar kormány álláspontját az ügyben, valamint tájékoztatást ad arról, hogy a lengyelekhez hasonlóan a magyar honvédséget is magasabb készenlétbe helyezik-e.

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

A kormány legfontosabb bejelentései 2022. november 16-án

Kedden Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanács ülését miután Lengyelországban két rakéta is becsapódott az ukrán határhoz közel. Arról is egyeztettek, hogy kedden...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.