Dvořák szerint felgyorsulnak az euró körüli események az országban, miután menesztették az euróügyi biztost. Csehország már 20 éve az Unió tagja, ám a jelenleg hatalmon lévő kormány az első, aki belépne az euróövezetbe — írja a Euronews. 

A lépés nem lesz problémamentes, hiszen Petr Fiala miniszterelnök 2025-ig kapott mandátumot, így a következő kormány mondja ki a végleges ítéletet a cseh korona sorsáról.

A cseh külügyminiszter is a közös valuta mellett kampányol. Mellette áll az ötpárti kormánykoalícióból 4, csupán az ODS adott hangot ellenvéleményének. Komoly vitát szított a koalíción belül Dvořák döntése, amelyben kinevezte Petr Zahradníkot közgazdászt az euró „megbízottjának” és őt küldte volna a tárgyalásokra. Zahradníkot végül visszahívták és a posztot is megszüntették.

A következő lépésben a kormánynak ez év októberéig elemzést kell készítenie Csehország csatlakozási esélyéről az európai árfolyam-mechanizmus (ERM II) rendszerében. Ez egyben az euró bevezetésének előfeltétele is. Dvořak szerint a kormány nagyobb nyomás alá kerül, hiszen végre konkrét határidővel kell szembenézniük.

Az euró bevezetése azonban még igencsak kérdéses, hiszen a népnek is van beleszólása. A cseh társadalom pedig egyöntetűen ellenezné a lépést.

A migrációs megállapodás ellen fordultak a csehek

Csehország tartózkodni fog az európai uniós migrációs paktumról szóló szavazáson.Bővebben--->