A Universal zenei cég, a világ legnagyobb lemezkiadó-csoportja a TikToknak címezve dühös nyílt levelet tett közzé, mire a közösségi médiaplatform hasonlóképpen válaszolt, és nekiment a „hamis narratívának és retorikának” – írja a Sky News

A Universal Music megfélemlítéssel vádolta a TikTokot, és azzal fenyegetőzött, hogy a fizetési tárgyalások meghiúsulása miatt több millió dalt húz le a platformról – ami miatt többek között olyan előadók zenéihez sem férhetnének hozzá, mint Taylor Swift és Drake.

 

Taylor Swift egy teljes iparágat menthet meg

Taylor Swift népszerűsége hozhatja el azt a fellendülést, amire a VR már régóta vár.

Az online megosztott, „Miért kell időt kérnünk a TikToktól” című, megsemmisítő nyílt levélben az Universal azt mondta, hogy három kritikus kérdésben – az előadók és dalszerzők fizetése, a mesterséges intelligencia káros hatásaitól való védelem és az online biztonság – nyomást gyakorolt a jelenlegi szerződésüknek szerdai lejárta előtt.

A TikTok először közömbösséggel, majd megfélemlítéssel válaszolt a világ legnagyobb zenei kiadócsoportjának számító vállalat kéréseire, és megpróbálta megfélemlíteni az Universalt, hogy fogadják el egy, az „előző megállapodásnál kevesebbet érő” szerződést úgy, hogy eltávolítanák a feltörekvő előadók zenéjét, miközben a közönségsikereket hozó világsztárok munkáit pedig megtartanák – áll a nyílt levélben.

Az Universal azzal vádolta a TikTokot, hogy az megpróbál egy zenealapú üzletet építeni, anélkül, hogy tisztességes értéket fizetne a zenéért, és gyakorlatilag szponzorálja az előadók lecserélését mesterséges intelligenciára, ugyanis lehetővé teszi azt, hogy az oldalt elárasszák a mesterséges intelligencia által generált felvételek.

A levélben azt javasolják, hogy fizessék meg az előadókat és a dalszerzőket olyan arányban, ahogyan más hasonló közösségi platformok is teszik. 

A levélhez a TikToknak is volt egy-két szava

A Tiktok a válaszában azzal vádolta az Universalt, hogy hamis narratívát és retorikát terjesztett, és a kapzsiságot helyezte az előadóművészek és dalszerzők érdekei elé azzal, hogy elállt egy jóval több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező platform erőteljes támogatásától, amely ingyenes promóciós és felfedezési eszközként szolgál a tehetségeik számára.

A közösségi oldal közleményében hozzátette, hogy az Universal öncélú lépései nem szolgálják a művészek, a dalszerzők és a rajongók érdekeit.

A zenei vállalat korábban, 2021 februárjában kötött megállapodást a TikTokkal, lehetővé téve azt, hogy az alkalmazás felhasználói a felhasználhassák a zenéket a videóikhoz.

A kínai ByteDance vállalat tulajdonában lévő médiaplatform annak ellenére, hogy több mint 1 milliárd felhasználója van, a Universal teljes bevételének 1 százalékát teszi ki – közölte a kiadó.