A Shell komoly haragot váltott ki Nagy-Britanniában, miután az éves nyeresége több mint kétszeresére, közel 40 milliárd dollárra nőtt. Mindez nem független attól, hogy az ukrajnai háború miatt ugrásszerűen megnőttek a nagykereskedelmi gázárak és a háztartások hatalmas energiaszámlákat kénytelenek fizetni – írja a Guardian.

Az olaj- és gázipari vállalat a tavalyi utolsó negyedévben 9,81 milliárd dollár nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 6,4 milliárd dollárral.

Ezzel az éves korrigált nyereség 2022-ben 39,87 milliárd dollárra (32,2 milliárd font) nőtt, ami messze meghaladja a 2021-ben elért 19,3 milliárd dolláros nyereséget.

Paul Nowak, a szakszervezeteket tömörítő Trades Union Congress (TUC) főtitkára azt mondta a Guardiannek, hogy

a Shell elért nyeresége obszcén és a dolgozó családok megsértése

 

Közben a Global Witness nevű civil szervezet azt állítja, hogy a Shell tőkekiadásainak mindössze 1,5 százalékát fordították valódi megújuló energiaforrások fejlesztésére - ez pedig töredéke annak, amit mondanak.

Az olajvállalat nyeresége annak ellenére kétszereződött meg, hogy a múlt évben a brit kormány rendkívüli adót vetett ki az északi-tengeri üzemeltetőkre. Ezt az adót a Shell októberig nem fizette meg, azonban a cég arról nyilatkozott, hogy 1,9 milliárd dolláros adóköltséget vállalt az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban.

A szakszervezeti vezető szerint a kitermelésre vonatkozó adókat növelni kellene.

Miközben a háztartások Nagy-Britanniában mindenütt a számlák kifizetésével és a megélhetéssel küzdenek, a Shell elképesztő mértékben gyarapszik

– nyilatkozta Nowak. Szerinte a kifogások ideje lejárt, a kormánynak nagyobb adót kell kivetnie az energiavállalatokra. "Milliárdokat hagynak ugyanis az asztalon". 

A brit liberális demokraták vezetője még keményebben fogalmazott: Ed Davey azt mondta:

Egyetlen vállalatnak sem szabadna ilyen felháborító profitot termelnie Putyin illegális ukrajnai inváziójából

A BBC közben arról ír, hogy ez a cég 115 éves történetének legnagyobb nyeresége. A Shell giga-profitjáról szóló hír ráadásul akkor jelent meg, amikor az Egyesült Királyságban évtizedek óta nem tapasztalt kiterjedtségű, általános sztrájk zajlik. A vasutasok mellett a tanárok, közalkalmazottak, reptéri dolgozók és mások is letették a munkát egy összehangolt akcióban. A kormány viszont ellenáll a bérköveteléseknek.