A Chainalysis 2024-es beszámolója alapján a kriptovalutákkal lebonyolított tranzakciók mindössze 0,34 százaléka volt köthető illegális cselekményekhez. Ez kevesebb, mint 2022-ben, amikor ugyanez az érték 0,42 százalék volt. Ennek ellenére mégis komoly károkat okoz a kriptoiparágnak minden egyes feltárt bűneset, mert megrengeti az ökoszisztéma biztonságába vetett bizalmat.

A vállalat hozzáteszi, hogy annak ellenére tett határozott intézkedéseket a felhasználók adatai és befektetései védelme érdekében, ha ez kritikákat vált ki az olyanok részéről, akik szerint teljesen a kódokra kell bízni a decentralizált piacok szabályozását.

Mindennek pedig meg is lett az eredménye: a Binance biztonsági csapata csak 2023-ban mintegy 55 millió dollárnyi digitális pénzeszköz eltulajdonítását akadályozta meg számlazárolásokkal, kifizetések blokkolásával, továbbá eszközök lefoglalásával.

A közlemény kitér arra, hogy többféle módszert is bevetnek a csalók annak érdekében, hogy a felhasználókat megkárosítsák: hálózati hibákra, blokklánc-frissítésekre, pénztárca-karbantartásra hivatkozva elutasítják a tokenek jóváírását, továbbá rossz pénztárcákba teljesítik a kifizetéseket, valamint hamis tokeneket és hálózatokat generálnak.

Tavaly a Binance ügyfélszolgálatának munkatársai, a hatóságok együttműködésével, összesen 171 739 esetben járt el és sok tízmillió dollár értékben mentettek meg kriptoeszközöket.

A vállalat többek között a WineSwap elnevezésű csalást kutatta fel kevesebb mint egy órával annak kezdete után, valamint egy 2021 márciusi csalást, amikor 31,5 millió dollárhoz jutottak hozzá jogtalanul, tokenek formájában. 2023 májusában pedig egy 3,3 millió dollár értékű EHT csalást akadályoztak meg.

Hasonlóan sikeres műveleteket hajtott végre a Binance a hekkerekkel szemben is, akik a platformok és a pénztárcák sérülékenységeit kihasználva próbáltak tokeneket lopni. Az ilyen esetekben az is előfordult, hogy az ilyen akciók mögött állami szereplők által, például a Lazarus nevű észak-koreai hekker csoport.

Megszabadulnak tőle 

A kriptoszektor épp most szabadul meg a rossz minőségű projektjeitől, amelyek nem kínáltak valódi értéket – fogalmazott az Economxnak adott interjúban az elmúlt év összeomlásairól Kyrylo Khomiakov, a Binance Közép-Kelet európai régiójának általános igazgatója. Khomiakov szerint az új uniós szabályozás még vonzóbbá teszi az EU-t és Magyarországot a Web3 vállalatok számára az innováció és a munkaerőtoborzás szempontjából. A világ legnagyobb kriptotőzsdéjének régiós igazgatója reagált Charlie Munger, a kriptókat „leszarozó” kijelentésére, valamint a South Park „vonatkozó epizódjára” is.

Kétéves csúcsra ugrott a bitcoin árfolyama

Két év után ismét 50 ezer dollár felett a bitcoin: a kriptopénz az elmúlt egy hétben majdnem 20 százalékot erősödött.