2021 végén járt utoljára ilyen magasságokban a bitcoin árfolyama a dollárral szemben: az 50 ezer dolláros (ez ma több mint 18 millió forintot jelent) szintet hétfőn lépte át a legnépszerűbb kriptovaluta, amely legutóbb 2021 decemberében volt utoljára ilyen erős.

A bitcoin árfolyamának alakulása a dollárral szemben az elmúlt években
A bitcoin árfolyamának alakulása a dollárral szemben az elmúlt években
Kép: TradingView

Szerda délelőtt 10 óra után 51 ezer dollár dollár környékén mozgott az árfolyama, ami egyetlen hét alatt 19 százalékos erősödést jelent.

A Coinmarketcap adatai szerint

a kriptopiac teljes piaci kapitalizációja is közel kétéves csúcson van,

szerda reggel 1870 milliárd dollárt ért a piac, amelyet továbbra is a bitcoin dominál. A legelterjedtebb kriptopénz részesedése a piacból 52,4 százalék, míg a második ethereumé 17,2.

A kisebb kriptókat is magával húzza a bitcoin erősödése

A bitcoin erősödése húzza magával a jelentősebb kriptovaluták árfolyamát is: a már említett ethereum 15 százalékos pluszban áll az elmúlt hét napban, immár 2700 dollárt ér, ami szintén közel kétéves csúcs – legutóbb 2022 elején volt utoljára ilyen erős.

Emelkednek a jelentősebb altcoinok is – minden, ami nem bitcoin vagy ether: kivétel nélkül 6-21 százalékos pluszban vannak az egy héttel ezelőtti árfolyamszintekhez képest.

Piaci szakértők egyértelműen a bitcoin ETF-eknek tulajdonítják a jelentős árfolyamemelkedést. Januárban ugyanis évtizednyi bizonytalanság és óvatoskodás után az amerikai tőzsdefelügyelet engedélyezte a bitcoin ETF-eket – elemzők az ezekbe érkező jelentős friss tőkebeáramlásnak tulajdonítják az árfolyamemelkedést.

Eljött a bitcoin nagy napja, mostantól senki sem kerülheti 

Történelmi fejezetet ír azáltal a kriptoközösség, hogy elfogadta a bitcoin spot ETF-kérelmeket az amerikai tőzsdefelügyelet. Richard Teng, a Binance vezérigazgatója pontokba szedve tálalta a döntés mögötti legmeghatározóbb ok-okozati összefüggéseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!