Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseh cégnek augusztus második feléig elégséges működési tartaléka van, hogy áthidalja az orosz kőolajellátás kiesését, és a prágai kormány jelenleg nem tervezi, hogy a cseh stratégiai kőolaj-tartalékhoz nyúljon - jelentette be Jozef Síkela cseh ipari miniszter kedden. A hírről az MTI számolt be a Reuters és az AP hírügynökségekre hivatkozva.

"A következő napok majd megmutatják, hogy ez az Oroszország által indított energiaháború további eszkalációja vagy csak a kifizetéssel kapcsolatos technikai kérdés" az ukrajnai tranzitdíjak miatt - írta a cseh tárcavezető hivatalos Twitter-oldalán.

A Slovnat sem aggódik egyelőre

A szlovákiai kőolaj-vezetéket üzemeltető Transpetrol és a Slovnaft kőolaj-finomító vállalat kedden szintén megerősítette, hogy leállt a kőolajszállítás a Barátság-vezeték déli ágán. Szlovákia szinte kizárólag ezen a hálózaton keresztül jut kőolajhoz.

A Mol által tulajdonolt Slovnaft hangsúlyozta, hogy gyártási kapacitását nem érinti a leállás.

A Mol vagy a Slovnat fizetné a tranzitdíjat

A szlovák cég és a magyar anyavállalata Oroszországgal és Ukrajnával egyeztet arról, hogy a magyar vagy a szlovák vállalat kifizeti az ukrajnai tranzitdíjat - közölte Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője. (A Mol Nyrt. közleményében azt írta, hogy "több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is". A díjat elszámolnák az orosz féllel szemben.)

Richard Sulík szlovák miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy Szlovákiának 120 napra elegendő stratégiai kőolajkészlete van.

A kőolajellátás a Barátság-vezeték északi ágán, amely Fehéroroszországon, Lengyelországon és Németországon keresztül fut, akadálytalanul működik - jelentette be a Transznyeft orosz üzemeltető cég kedden.