Antony Blinken külügyminiszter pénteken nyilatkozatot adott ki, amelyben azzal érvelt, hogy "nincs ésszerű indok Tajvan további kizárására" az Egészségügyi Világközgyűlésből (World Health Assembly - WHA), a világ csaknem minden nemzetének éves nemzetközi találkozójából, amelyet május 24-én rendeznek meg. Bár az ENSZ Tajvant Kína részének tekinti, az Egyesült Államok úgy érzi, hogy Tajvan saját helyet érdemel az asztalnál, különösen a Covid-19 járványra adott korai és hatékony válaszlépései miatt, amelyet először a kínai Hubei tartományban észleltek - írja a Newsweek.

Tajvan korábban "Kínai Tajpej" néven megfigyelőként vett részt a fórumon 2008 és 2016 között, de a meghívást visszavonták a Demokratikus Progresszív Párt (DPP) elnökének, Tsai Ing-wen-nek a megválasztását követően megnövekedett feszültségek miatt.

"A globális egészségügyi és globális egészségügyi biztonsági kihívások nem tisztelik a határokat és nem ismerik el a politikai vitákat" - mondta Blinken. "Tajvan értékes hozzájárulásokat és tanulságokat kínál e kérdések megközelítéséből, és a WHO vezetésének, valamint minden felelős nemzetnek fel kell ismernie, hogy 24 millió ember érdekeinek kizárása a WHA-ról csak veszélyezteti, nem pedig előmozdítja közös globális egészségügyi célkitűzéseinket" - érvelt az amerikai külügyminiszter.

Bár Washington mintegy 50 éve megszakította hivatalos kapcsolatait Tajpejjel Peking javára, az Egyesült Államok továbbra is politikai és katonai segítséget nyújt a szigetnek. Az Egyesült Államok és Tajvan közötti folyamatos, informális, de egyrerőbővülő kapcsolat felbőszítette Kínát, ahol Hszi Csin-ping elnök ígéretet tett Tajvan újraegyesítésére akár diplomáciai úton, akár erőszakkal. A Népi Felszabadító Hadsereg Tajvan által igényelt légtérben végzett tevékenységének erőteljes növekedése aggodalmat keltett a szigeten, hogy riválisa esetleg invázióra készül.

"Tajvan függetlensége' zsákutca" - jelentette ki a kínai Tajvan-ügyi hivatal szóvivője, Zsu Fenglian. "Megvan az elszántságunk és képességünk arra, hogy meghiúsítsunk minden "tajvani függetlenség" szeparatista tevékenységet, határozottan megvédjük a nemzeti szuverenitást és a területi integritást, és határozottan megvédjük a szoros mindkét oldalán élő honfitársaink közös érdekeit" - jelezték, utalva arra is, hogy Peking továbbra sem várja a WHO-ba a szigetországot.