Az oroszok többsége, pontosan 63 százaléka nem támogatja a hatóságokat abban az intézkedésében, hogy részlegesen bevezették a kötelező koronvírus-oltást - idézte a Moscow Times a SuberJob internetes portál felmérését. Moszkva és még néhány orosz régió hatóságai úgy döntöttek, hogy a szolgáltató szektorban dolgozóknak kötelező beoltatni magukat, miután drámaian megnőtt a fertőzöttek száma.

A rendelkezés értelmében a vendéglátásban, az oktatásban, az egészségügyben és a szórakoztatásban dolgozók körében a cégeknek el kell érniük, hogy alkalmazottaik 60 százaléka megkapja a védettséget. A megkérdezettek közel negyede, pontosan 23 százaléka támogatja a kötelező oltást. A fiatalabbak kevésbé nyitottak, mint az idősebbek.

A megkérdezett 35-44 évesek körében csak 18 százalék a kötelező oltást támogatók aránya, míg a 45 évesnél idősebbeknél 26 százalék ez az arány. A legfrissebb eredmény némi növekedést mutat májushoz képest, amikor Dmitrij Medvegyev volt miniszterelnök meglebegtette a kötelező oltás lehetőségét. Akkor a támogatók aránya 19 százalék, az ellenzőké 66 százalék volt.

Oroszországban csak 13 százalék a beoltottak aránya. Mivel más országban nem foglalkoznak a kötelező oltás lehetőségével - egyelőre -, az orosz adatok adnak egyedül információt arról, hogyan viszonyulhatnak az emberek ehhez a lehetőséghez.