A Bloomberg TV arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt hónapok politikai eseményei, illetve a várható fejlemények milyen hatással lehetnek a befektetői döntésekre. Kérdéseiket az egyik ismert pesszimista "gurunak", a dr. Balsors néven gúnyolt Marc Faber svájci befektetőnek tették fel (a másik negatív jóslatairól ismert szakértő Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzor, akit Mr. Végzetnek csúfolnak).

Marc Faber
Kép: Reuters

A hét vége híre, hogy Izrael megkezdte csapatai visszavonását a Gázai övezetből, amit a szakértők bizakodásra okot adó fejleménynek tartanak. Tel-Aviv nem tárgyal a Hamasszal, nagyjából úgy próbálja lezárni a fegyveres konfliktust, mint a 2009-es hasonló összecsapást. Faber nem ért egyet azokkal, akik úgy vélik, hogy ezzel számottevően enyhült volna a feszültség a Közel-Keleten.

Szerinte semmi ok a különösebb optimizmusra, erősen kétséges, hogy ezzel vége lenne a térséget szaggató konfliktussorozatnak. A szíriai és az iraki polgárháború befektetői nézőpontból fontosabb feszültséggócok az Izraelre rakétákat lövöldöző Hamasz és a zsidó állam harcánál. A Mélabú, fellendülés és balsors című kiadvány kiadója szerint ugyanis ezekben rejtve benne rejlik egy újabb, a világ olajpiacát megrendítő háború lehetősége is.

Szaúd-Arábia

Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy az ISIS néven ismert ultraradikális csoport, amely Szíriában és Irakban vont ellenőrzése alá területeket - ez az iszlamista szekte olyan tömeggyilkosságokat követ el, hogy még az Al-Kaida is kizárta soraiból -, Szaúd Arábia ellen fordul. Ha az OPEC legnagyobb olajtermelő államában is hasonló fegyveres konfliktus robban ki, mint Szíriában és Irakban, annak óriási hatása lehet az olaj árára.

Az elmúlt időszakban - és hangsúlyozni kell, hogy csak az utóbbi időben - az olaj olcsóbbá vált, ám ahogy a közel-keleti feszültség nő, úgy ez gyorsan megfordulhat. Faber arra számít, hogy a térség stabilitása gyengülni fog, azaz ez a negatív forgatókönyv kerül előtérbe. Ez szerinte újabb olajárcsúcsok kialakulásához vezethet, ami igen jelentős hatással lesz a világgazdaságra.

Manipulátorok

Az arany, illetve a többi nemesfém piacán szintén kellemetlen fejleményeket jósol dr. Balsors. Emlékeztetett arra, hogy 1999 és 2011 között nagy menetelésben volt a sárga fém ára, míg végül 1900 dollár/uncia felett elérte a csúcsát.  Ezt követően csökkenő trend alakult ki, aminek eredményeként elérkeztünk a mostani, 1200 dollár körüli árakhoz.

Faber szerint vannak olyan piaci manipulátorok - nem részletezte, hogy kikre gondol -, akik azt szeretnék, ha az aranypiac összeomolna. Ennek eredményeként az 1000 dollár/unciás szintre hanyatlana az ár. A svájci üzletember nem zárja ki, hogy ezek a spekulánsok sikerrel járnak, ám úgy véli, nem marad tartósan alacsonyan az arany ára. Ami a nemesfémeket illeti, ezek a következő egy-három évben drágulni fognak a jelenlegi szintjeikhez képest.