Képzeljünk el egy pénzügyminisztert, aki egy életmódmagazinnak pózol, mert valóban úgy néz ki, mint egy celeb, vagy egy miniszterelnököt, akinek pont mostanában jut eszébe, hogy belekössön a németekbe a múltjuk miatt, hogy jóvátételt követeljen a náci háborús bűnökért - kezdi az európai politikusok új hullámának személyiségéről szóló cikkét Matthew Lynn, a MarketWatch publicistája..

Egy ilyen páros vezeti Görögországot Jánisz Varufakisz és Alekszisz Ciprasz személyében. Lehet, hogy furcsa fellépésüket sokszor szórakoztatónak tartjuk, ám eközben érdemes fejben tartani, hogy az ő döntéseiktől függ a világ pénzügyi rendszerének stabilitása. Az eurózóna gazdasága az élénkülés jeleit mutatja, aminek hátszelet adhat az Európai Központi Bank (ECB) monetáris enyhítése, ám Görögország bedőlése minden pozitív fejleményt csírájában elfojthat.

Amatőrök

A kockázatot növeli, hogy az athéni kormányt amatőrök irányítják. Egyik kulcsfigurának sincs tapasztalata a nagy szervezetek irányításában, sőt életükben nem volt olyan munkájuk, amely azonnal jelentkező, komoly felelősséggel járt volna. Ez egyre erősebben érezteti hatását, emiatt egyre nagyobb a veszélye a Grexidentnek (Greece + accident), azaz annak, hogy a görög állam véletlen hibák miatt csődbe megy, és az ország kihullik az eurózónából. Ennek aztán előre nem látható hatásai lennének Európa és a világ pénzügyi rendszerére.

Senki sem vitatja, hogy Varufakisz éles eszű, rokonszenves, szókimondó figura, aki bőrdzsekijében tényleg úgy néz ki, mint egy popsztár. Az a gond, hogy úgy is viselkedik - véli Lynn. Sztármagazinokban jelenik meg, 345 ezer követője van a twitteren, ahol képes civakodásokba is belemenni bírálóival. Ciprasz alig jobb nála. Az elmúlt hetekben országa legnagyobb hitelezőjével, Németországgal kötekedett, azzal vádolta a német kormányt, hogy ki akar bújni a náci jóvátétel kötelezettsége alól.

Ki akarják rúgatni magukat?

Elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy az athéni vezetés kifejezetten ki akarja rúgatni Görögországot a közös európai valutát használó országok közösségéből - írja a CNBC. A jelenlegi gazdasági helyzetben teljesen ésszerű lépés lenne, ha az ország visszatérne a drachmához - véli Richard Lewis, a Fidelitiy Worldwide Investment befektetési társaság alapkezelő menedzsere, aki biztos a görög kormány titkos szándékában. Ha el akarják hagyni az eurót, ami logikus terv, akkor ki kell rúgatniuk magukat - képzeli bele magát a Sziriza helyébe. Ez nagy felfordulással jár majd, de az alternatíva a német stílusú megszorítások folytatása mind halálig.

A csütörtök éjjelre tervezett csúcs a csúcsban értekezleten, amelyen az ECB, az EB, az Európai Tanács, Németország, Franciaország és Görögország első embere vesz részt, biztosan szóba kerülnek a görögök pénzigényei. Kétséges azonban, hogy mire jutnak ezzel kapcsolatban, mivel a hitelezők nem tudják, mit kínálna Athén cserébe az engedményekért.

A Sziriza abból indulhatott ki, hogy ha az eurózóna összetartásáról van szó, akkor a németek végül mindig fizetnek. Ez általában is jellemezte az európai hozzáállást. Úgy tűnik azonban, hogy ezt a lehetőséget lassan kimerítik: a németeknek elegük van abból, hogy megállapodnak valamiben a görögökkel, amit azok néhány hét múlva felrúgnak - magyarázza Lewis.

Miközben a két vezető látványosan szerepel a nyilvánosságban, Görögország egyre mélyebbre merül a mocsárba. Az adóbehajtás összeomlott, az árak tovább zsugorodnak, a reformok leálltak. A kormány legjobb ötlete mindezek orvoslására az volt, hogy kettős ügynököt csinálnak a turistákból, akik jelenthetik, ha nem kapnak áfás számlát az üdülőhelyeken. Ez pont olyan ötlet, amely jól hangzana egy blobbejegyzésben, de nem komolyan vehető kormányintézkedésként.

Diákvezér és flúgos professzor

És ez pontosan jelzi, hogy ezeknek az embereknek semmilyen vezetési tapasztalatuk sincs. Ciprasz diák politikusként kezdte, majd radikális politikai csoportokban folytatta pályafutását. Soha nem volt komoly állása, nem dolgozott a politika főáramában. Varufakisz egyetemi ember, egy meglehetősen elvont tudományág, a játékelmélet szakértője, némi tanácsadói múlttal. Aki járt valaha egyetemre, az egyetérthet azzal, hogy nem okos dolog a körszakállas, mosolygós, szimpatikus professzorokat komoly döntéshozó pozícióba ültetni - állítja a MarketWatch publicistája.

Igaz, hogy sok mai politikai felső vezető egész életét a politika vagy a pr világában töltötte - ilyen Angela Merkel német kancellár, David Cameron brit miniszterelnök vagy Francois Hollande francia államfő. De ők legalább nagy, jelentős kormányzási tapasztalattal rendelkező pártokban járták végig a szamárlétrát. Megtanulhatták miről szól a felelősségvállalás.

Garabonciások, táltosok és más varázslók

Az athéni kormánynak gondoskodnia kell az államadósság továbbgörgetéséről, meg kell egyeznie az ország két legnagyobb hitelezőjével, az eurótagállamokkal és az IMF-fel és működésben kell tartania az ország bankrendszerét. Ehhez biztos kézre, hideg fejre és a részletek iránti érzékenységre van szükség. Pont olyan képességekre, amelyekből itt hiányt látunk.

Még nagyobb baj azonban, hogy a gazdasági válságsorozat miatt megerősödött a proteszt pártok támogatottsága. Ilyen a radikális baloldali Podemos Spanyolországban, az Öt Csillag Mozgalom Olaszországban, a radikális jobboldali Nemzeti Front Franciaországban, a Szabadságpárt Hollandiában, vagy a Brit Függetlenségi Párt és az Alternatíva Németországért. Ezek élén a politikai oldalvizén hajózó emberek állnak: aktivisták, humoristák, hordószónokok, bloggerek, tudományos kutatók. Lövésük sincs a vezetésről.

Ebből hamar nagy zűr lehet, ha a hatalom közelébe kerülnek. Megnövelik a veszélyét a véletlenszerű összeomlásoknak. Valószínűleg a nagyobbik görög kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza sem akarja, hogy Görögország kipottyanjon az eurózónából, de az biztos, hogy nem akar egy rendezetlen államcsődöt. A kormány mégis az efelé vezető úton halad.

Szakállasok

És ha a Szirizáéhoz hasonló "vezetők" kerülnek hatalomra, más országokban is, akiknek fogalmuk sincs arról, amit csinálnak, akkor könnyen elképzelhető milyen zűrzavar alakulhat ki Európában. A hozzáértő vezetés hozzáértő embereket feltételez, de ezek nem a proteszt pártokból jönnek - állítja Lynn. (A publicista ugyan nem említi az 1959-es kubai forradalomban hatalomra került szakállas lázadókat, ám valószínűleg jól példázzák, mire jutnak az igazságtalanságok ellen harcba szálló, lánglelkű forradalmárok egy állam élén - a szerk.)

Ha Görögország a szakszerű irányítás hiányában véletlenül összeomlik, azaz bekövetkezik a Grexident, az visszalökheti az egész világgazdaságot a válságba - ismételte el fő aggályát Matthew Lynn, a MarketWatch publicistája.