Szlovákia egész területe májust 10-étől az automata covid-skála besorolás szerint rózsaszín tartmányba kerül - írta a pozsonyi Új Szó. A járások többsége szintén a legkedvezőbb kategóriát jelentő rózsaszínbe sorolódik, és mindössze két járás tartozik majd a bordóval jelöltek közé – jelentette be Ján Mikas tiszti főorvos. Ez óriási lazítást hoz az ország életében.

A rózsaszínnel és pirossal jelölt járásokban, a mesterséges fürdőhelyeken a sportklubok számára engedélyezik az edzéseket. Az előbbi színnel jelölt járásokban kültéren legfeljebb ötvenen, beltéren – úszás és vízilabda – céljából legfeljebb 25-en tartózkodhatnak. A piros járásokban kül- és beltéren is legfeljebb tízen.

Ugyancsak május 10-től megszűnik a nyugdíjasok, valamint az egészségkárosodott személyek és kísérőik számára fenntartott idősáv az üzletekben. A fertőzéssel összefüggésben valamivel több mint ezer beteget kezelnek kórházban , közülük 156-an szorultak lélegeztetőgépre május első hetének végén. Az egészségügyi minisztérium biztatónak tartja a számokat.