A járványügyi helyzet csak romlani fog Szerbiában, és az előttünk álló hetekben biztosan nőnek majd a fertőzés- és betegségszámok, ugyanis nem alkalmazzák azokat a hatékony módszereket, amelyekkel a vírus megállítható lenne - mondta a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint a Tanjugnak hírügynökségnek Predrag Kon járványügyi szakember, a Köztársasági Válságstáb tagja.

Belgrád vezetése javaslatot tett a válságstábnak, hogy beszéljenek a védettségi igazolványokról, de ez a kérdés napirendre sem került, mert azonnal az volt a válasz, hogy egy ilyen igazolás bevezetése alkotmányellenes lenne. Egyértelmű, hogy az emberek nem tartják be a szabályokat és egyetlen megoldásként a büntetést látja azok számára, akik figyelmen kívül hagyják a rendelkezéseket.

A védőoltás szerinte nem állítja meg a vírust, de megvéd a betegség súlyosabb formáitól, és hozzátette, hogy a védőoltás harmadik dózisa nem csak a veszélyeztetetteknek fontos, hanem mindenkinek, de a legfontosabb az lenne, hogy mindazok, akik eddig nem tették, oltassák be magukat. Kon szerint az, hogy ennyire elszabadult a járvány a nyárnak, és annak a következménye, hogy az emberek elfelejtették, hogy a vírus létezik.