A dél-oroszországi régiók kormányzói hozzáláttak ahhoz, hogy rendet tegyenek a sorozásban, miután Vlagyimir Putyin államfő elismerte, hogy komoly hibák történtek a mozgósítás során - írja Moscow Times. Dagesztánban Szergej Melikov kormányzó keresetlen szavakkal illette a sorozótiszteket, akikről videó készült, amint az utcákon járva kézi hangosbeszélőkön ordítozzák az emberek arcába, hogy minden férfi jelenjen meg a sorozóközpontokban.

Milyen idióták már ezek?

- tette fel a kormányzó a költői kérdés a Kreml-párti közösségi portálok egyikén megjelent felvétel szerint. Elment az eszük? - folytatta a feldúlt vezető. Az észak-kaukázusi Dagesztán volt az egyik központja a "részleges" mozgósítás ellen kirobbant tiltakozásoknak. A hatóságok legalább 30 büntető- és 100 szabálysértési eljárást indítottak a tüntetők ellen.

Melikov elnézést kért az emberektől, és azt ígérte, hogy hamis hírek terjesztése címén büntetőeljárást indítanak a túlbuzgó toborzók ellen. Legalább két kormányzó kollégája nyilvánosan megígérte, hogy az indokolatlanul besorozottakat hazaengedik.

Betegek a seregben

Vaszilij Bolubev, a Rosztovi régió kormányzója arról beszélt, pontos adatok megadása nélkül, hogy sok olyan embert soroztak be a gyenge elméjű sorozók, akiknek egészségügyi problémáik vannak. Őket haza fogják küldeni.

Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi régió kormányzója azt mondta, hogy 183 ember esetén indult vagy fog elindulni a hazaengedési procedúra. Szerinte amint megtudták, hogy indokolatlanul soroztak be embereket, gyorsan reagáltak.

Hírek szerint az üzleti élet számos képviselője, gyógyszerészek, bankárok és pilóták is fennakadtak a toborzók sűrű szövésűre sikerült hálóján, akik elfoglaltságaik miatt halasztást kértek azelőtt, hogy egyenruhát öltenének. A moszkvai védelmi minisztérium azt állította a napokban, hogy számos szektor, köztük az informatikai és a pénzügyi ágazat dolgozói mentesülnek a katonáskodás alól.