Miközben jelenleg is öt orosz milliárdos tulajdonában lévő luxusjacht pihen a Maldív-szigetek vagy a Seychelles környékén, két szintén orosz kézben lévő hajót már lefoglaltak a hatóságok - írja a Reuters.

A jachtok egyébként azután érkeztek a Srí Lanka partjainál fekvő trópusi szigetcsoportra, hogy Oroszország ellen súlyos nyugati szankciókat vezettek be válaszul az ukrajnai pusztító invázióra.

A Reuters értesülései szerint Franciaországban a vámhatóság csütörtökön lefoglalta a 88 méteres "Amore Vero" nevű hajót a francia Riviéra La Ciotat kikötőjében. A jacht egy olyan cégé, amelynek fő részvényese a Rosznyeft vezetője, Igor Szecsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese.

Az "Amore Vero" még január 3-án érkezett a kikötőbe, és április 1-jéig kellett volna ott maradnia javítás miatt. Szerdán viszont észlelték, hogy a jacht még a munkálatok befejezése előtt hirtelen útnak indult volna. A tisztviselők ezért úgy döntöttek, hogy lefoglalják a hajót. A Rosznyert azóta sem reagált a hajó lefoglalásával kapcsolatos megkeresésre.

Eközben Hamburg északi kikötőjében egy 600 millió dollár értékű luxusjachtra csaptak le, amely Alisher Usmanov orosz multimilliárdos tulajdonában van. 

A közel 156 méter hosszú "Dilbar" nevű jacht a hamburgi hajógyárban szintén felújításra várt, de a német kormány a hajó tulajdonosára is kiterjesztette szankcióit. A munkások már nem jelentek meg szerdán az előre jegyzett munkára sem - írja a portál.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt,  egyre több orosz mágnás szuperjachtja indult el az Indiai-óceánra, a Maldív-szigetek és a Seychelle-szigetek felé. 

A SuperyachtFan.com szerint a legnagyobb, 140 méter hosszú Ocean Victory, Viktor Rasnyikov acélmágnásé, míg egy másik, a 238 láb hosszú Clio az alumíniumiparban érdekelt Oleg Deripaszkáé. A 465 láb hosszú Nord, amely egy másik acélmilliárdos, Alekszej Mordasov tulajdonában van, a Seychelle-szigeteken van, miután a Maldív-szigetekről kihajózott.

Andrej Kosztyin orosz bankár Sea Rhapsody nevű hajója is a szigetlánc felé tart, miután február végén elindult Törökországból.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.