Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A spanyol bruttó hazai termék (GDP) mintegy 20 százalékának megfelelő összeg mozgósításával a kormánynak az a célja, hogy "társadalmi és gazdasági pajzsot" teremtsen, valamint, hogy "az átmeneti krízisnek" ne legyen tartós hatása - mondta Pedro Sánchez miniszterelnök az MTI szerint.

Az első mérföldkőnek a termelés zuhanását és a munkahelyek csökkenésének megállítását nevezte. Az intézkedések a családok, a munkavállalók, az egyéni vállalkozók, a cégek és koronavírus-kísérletek támogatására irányulnak.

600 millió eurót különítenek el az alapvető szociális ellátásokra, különös tekintettel az idős és kiszolgáltatott emberekre, így amíg tart a járvány okozta krízis nem lehet kikapcsolni a víz, az áram, a gáz és a telekommunikációs szolgáltatásokat a rászorulóknál.

"Nem lesz kilakoltatás" - jelentette ki Pedro Sánchez. A kormány egy havi jelzáloghitel fizetési moratóriumot rendelt el azok esetében, akik munka nélkül maradnak, vagy bevételeik csökkennek a járvány miatt.

Az elfogadott rendeletben 100 milliárd euró értékű állami garanciakeret nyitnak a cégek számára, hogy biztosítsák a működésükhöz szükséges likviditást a krízis alatt.

Megváltoztatják az úgynevezett ideiglenes munkanélküliség feltételrendszerét, így a nehéz helyzetbe került vállalatok elbocsátás helyet átmenetileg szüneteltethetik dolgozóik munkaviszonyát, akik viszont akkor is jogosultak lesznek a munkanélküli ellátásra, ha egyébként a feltételeknek nem felelnek meg. A járványidőszakban a dolgozónak lehetőségük lesz kérniük a munkaidő csökkentését anélkül, hogy azzal felmondásukat kockáztatnák.

A spanyol kormány ezeken túl 30 millió eurót fordít a koronavírus-kutatásokra és a védőoltás-kísérletekre.

Ez már a második

A kabinetnek ez a második gazdasági kárenyhítő csomagja, egy héttel ezelőtt mintegy 18 milliárd euró értékben jelentett be támogatást az egészségügyi rendszer megerősítésére, kis- és középvállalatok segítésére és szociális ellátásokra.

Spanyolországban kedden meghaladta a tizenegyezret a koronavírus-fertőzöttek száma, egy nap alatt kétezer új esetet regisztráltak, ami csaknem 18 százalékos növekedést jelent.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatójának tájékoztatása szerint mintegy ötezer embert ápolnak kórházban, 573-an intenzív osztályon vannak. A betegség 455 kórházi dolgozót érint. A vírusfertőzésből mintegy 1100-an gyógyultak ki, 491-en viszont elhunytak.