Az utóbbi huszonnégy órában 5094 új esettel 2 083 180-re nőtt Ukrajnában az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 160-nal 44 596-ra. A korábbi napokban az elhunytak száma háromszáz fölötti volt. Noha már harmadik napja egyre kevesebb új beteget jegyeznek fel, a mostani csökkenésnek az is lehet az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek az országban. Eddig 1 676 267-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban 5800-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 850-nel, 362 317-re - idézi a hivatalos ukrajnai adatokat az MTI. 

Kórházba 3199 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napokon is hasonlóan háromezer körüli volt a számuk. A legtöbb új beteget, 804-et az előző naphoz hasonlóan a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

Közben Ukrajna újabb tízmillió dózis koronavírus elleni vakcina szállításáról állapodott meg a Pfizer vállalattal. Erről Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter számolt be Volodimir Zelenszkij elnöknek - írta sajtóközleményben az elnöki iroda. Eszerint idén összesen 20 millió dózis Pfizer-vakcinát kap még az ország, várhatóan félmillió május-júniusban érkezik meg. Pfizer-oltóanyagból eddig Ukrajnába 117 ezer dózis érkezett a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül.

Vasárnap az egészségügyi tárca ismét frissítette a régiók járványhelyzet szerinti besorolását. Eszerint már csak hét régió maradt a legsúlyosabb "vörös" besorolásban. A fővárost, Kijevet és Kijev megyét átsorolta a kormányzat a jelenlegi legenyhébb "sárgába", amelyben rajtuk kívül még nyolc megye van, köztük Kárpátalja, szintén nyolc megye pedig jelenleg "narancsban". Annak ellenére azonban, hogy a főváros "sárga" besorolást kapott, Kijevben a helyi vezetés döntése alapján a "narancs" kategória szerinti karanténszabályok vannak szombattól érvényben - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Eszerint újra kinyithattak egyebek mellett a bevásárlóközpontok, a piacok és a vendéglátóhelyek, és a közösségi közlekedést is már bárki igénybe veheti, nemcsak a stratégiai intézmények és vállalatok dolgozói. Május 5-től pedig újra kinyitnak az óvodák és újraindul az oktatás az iskolákban is.