Kína egyik legnagyobb befektetési bankja arra figyelmeztette elemzőjét ne tegyenek közzé olyan véleményeket, amelyek negatív színben tüntetheti föl a kínai gazdaság kilátásait ezenkívül felhívta alkalmazottai figyelmét jobb, ha fizetésüket titokban tartják és fényűző életmódjukkal nem hívják fel magukra a figyelmet.

A China International Capital Corp. elemzőinek hónapban ki küldött feljegyzés mutatja a kínai bankok mennyire komolyan veszik pártvezetésben uralkodó szélirányt.

Idén ugyanis kínai vezetők már többször kirohanást intéztek a bankárok hedonista életmódja ellen és felszólították őket, tartsák be Hszi Csin-ping elnök által meghirdetett közös jólét nevű programban megfogalmazott törekvéseket

emlékeztet a Bloomberg.

Az eset ugyanakkor rámutat arra, ami már régóta problémája a nemzetközi befektetőknek az ázsiai országgal kapcsolatban. Ez pedig az ország valós gazdasági adataihoz való hozzáférés korlátozottsága. Kínának szüksége lenne és szüksége is van még mindig a külföldi befektetőkre és emiatt egyik oldalról folyamatosan megpróbál enyhíteni rájuk vonatkozó szigorú szabályozáson. Ugyanakkor a befektetők döntéshozatalát segítő tanácsadó cégekkel szemben meglehetősen szigorúan lép fel.

A CICC a feljegyzés szerint arra kérte elemzőit, hogy a nemzetbiztonsági és politikai kockázatok csökkentése érdekében legyenek különösen óvatosak, amikor véleményüket megosztják Kínán kívüli ügyfeleikkel. Arra is felkérték őket, hogy végezzenek kellő körültekintést azokkal a szakértőkkel kapcsolatban, akiket meg kívánnak hívni az üzletkötésekhez és konferenciákhoz – tette hozzá a közlemény.

A bank az irányelvekben nagyon részletesen szabályozza alkalmazottaitól elvárt viselkedési normákat az ügyfél kapcsolatoktól a közösségi média használatán át, sőt néha még azok családtagjaival kapcsolatban is megfogalmaz elvárásokat. Figyelni kell arra, hogy azok betartsák az alapvető erkölcsi normákat. Az amúgy is költségcsökkentési programot végrehajtó bank például nem engedi elemzőinek, hogy azok roadshow után taxival menjenek haza vagy céges számlára italokat rendeljenek az üzleti vacsorákon.

Ráadásul a bankoknak jó okuk van Kínában azt hinni, hogy koránt sincs még vége az ellenük folyó kampánynak. A kínai parlamentben a hó elején hangzott el, a pénzügyi ágazat nyeresége gazdaságon belül arányának még van hova csökkennie és a bankok jobban tennék, ha több támogatást nyújtanának a bajba jutott ingatlanszektornak.

A kínai ingatlanszektor több sebből vérzik. Csődközeli helyzetbe került az ország nem egy vezető ingatlanfejlesztő cége (erről részletesebben itt írtunk) és komoly gondjai akadnak szektort finanszírozó hagyományos és nem hagyományos pénzintézeteknek is (erről itt olvashat).

Hszi Csin-ping korrupció ellenes kampánya csak ebben az évben több mint 100 magas rangú pénzügyi vezető és tisztviselő bukását okozta eddig. És miközben Kína igyekszik helyreállítani a befektetők bizalmát a gyenge gazdaságában és piacain, valószínűleg folytatja a károsnak ítélt információk elleni történelmi erejű kemény fellépését.

 Kína nagyot bukott: jelenleg ezek a világ legdrágább városai

New Yorkot letaszították a trónról, ahogy az utóbbi időben az ázsiai nagyvárosok sem muzsikálnak valami fényesen. Bővebben --->