Egy nagy kínai vagyonkezelő vállalat közölte a befektetőkkel, hogy nem tudja kifizetni az összes számláját, és ezzel újra felerősödtek azok a félelmek, hogy az ország régóta tartó ingatlanpiaci visszaesése átterjedhet a 3000 milliárd dolláros árnyékbankszektorra – adta hírül a CNN.

A Zhongzhi Enterprise Group (ZEG) szerdán írt levelet a befektetőknek, amelyben közzétette, hogy „súlyosan fizetésképtelen” – számolt be a lanjinger.com kínai állami hírportál. A pekingi székhelyű vállalat, amelynek jelentős kitettsége van a gyengélkedő kínai ingatlanszektorban, azt írta, hogy adósságának mértéke hatalmas.

A teljes kötelezettségállományát 460 milliárd jüanra (22 540 milliárd forint) becsülte, 200 milliárd (9800 milliárd forint) jüannyi eszközzel szemben.

Mivel a csoport eszközei adósság- és tőkebefektetésekben koncentrálódnak, és hosszú futamidejűek, a behajtás nehézkes, a várhatóan megtérülő összeg alacsony, a likviditás kimerült, és az eszközök értékvesztése súlyos

– tette hozzá a ZEG.

Már augusztusban látszott, hogy ebből baj lesz

A csoport Kína egyik legnagyobb magánkonglomerátuma, amely a pénzügyi szolgáltatások, a bányászat és az elektromos járművek területén tevékenykedik. A pénzügyeivel kapcsolatos aggodalmak először augusztusban merültek fel, amikor egy részben a tulajdonában lévő tröszt azt mondta, hogy nem teljesített kifizetéseket vállalati befektetőknek.

A Zhongrong International Trust, amely 2022 végén 87 milliárd dollár értékű alapot kezelt vállalati ügyfelek és tehetős magánszemélyek számára, egyike a több ezer kínai vagyonkezelő cégnek, amelyek viszonylag magas hozamot kínálnak a befektetőknek.

Elemzők becslései szerint a bizalmi vagyonkezelési iparág, vagy árnyékbankszektor értéke 2900 milliárd dollár, ami nagyobb, mint a francia gazdaságé. Az árnyékbankok jellemzően mérlegen kívüli tevékenységeken keresztül vagy nem banki pénzügyi intézményeken, például bizalmi cégeken keresztül nyújtanak finanszírozást.

A kínai pénzügyi tájkép titokzatos és hatalmas részét képező árnyékbankszektor reflektorfénybe került, mivel a világ második legnagyobb gazdaságának jövőjével kapcsolatos aggodalmak felerősödtek. Az ország pedig elhúzódó ingatlanválsággal küzd.

A szakértők szerint az ilyen vagyonkezelési termékek befektetői Kínában túlnyomórészt közép- és felső-középosztálybeli emberek, és bármilyen nemfizetés vagy akár a késedelmes kifizetések okozta aggodalom is ronthatja a fogyasztói bizalmat. 

A ZEG szerdán bocsánatot kért pénzügyi nehézségeiért, és azt mondta, hogy az alapító 2021-ben bekövetkezett halála és az azt követő felsővezetői lemondások miatt nem hatékony belső irányítással küzdött.

 

Újabb aggasztó hír érkezett az ingatlanpiacról

Soha nem látott szinten van az európai ingatlancégek adósságállomány, miközben a kereskedelmi ingatlanok piaca a földbe állni látszik. Ez még önmagában nem dönti be az európai bankrendszert, de ha baj lesz, akkor azt aggasztóan felerősítheti. Legalábbis így látja az EKB. Bővebben --->