Friedrich Merz, a konzervatív zavarkeltő az Merkel utódlásáért folyó versenyben. Ezzel a címmel írt cikket a CDU elnökválasztási kampányában repülőrajtot vett politikusról Wolfgang Münchau, a Financial Times publicistája, aki szerint ha a konzervatív párt letérne arról az útról, amelyre a kancellár állította, akkor visszaszerezhetné elvesztett népszerűségét. Mertz óriási lendülettel indított kampánya váratlanul utat nyitott az előtt, hogy a párt letérjen arról az útról, amin Angela Merkel kancellár vezetése alatt az elmúlt 28 évben haladt.

Kritikus döntés

A CDU december 7-én kezdődő kétnapos kongresszusának 1001 delegáltja várhatóan három komoly jelölt közül választhat új pártelnököt, akik három karakteresen eltérő politikai irányvonalat kínálnak. Döntésükkel lassíthatják vagy felgyorsíthatják a német politikai közélet szétaprózódását. A CDU politikának kisebb vagy nagyobb változásától függ ugyanis, hogy a párt szavazói tovább áramlanak-e a bevándorlófaló, euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) felé vagy éppen ellenkezőleg: akik eddig elpártoltak, visszatérnek-e a CDU-hoz.

További tétje a pártszavazásnak, amelyen jó eséllyel Németország jövendő kancellárját emelik a CDU élére, hogy az új vezető erősíteni vagy gyengíteni fogja-e az európai integrációt. Az FT szakírója összességében úgy véli, hogy Németország következő generációja szempontjából a legfontosabb döntés születik meg egy hónap múlva.

Ez lett volna a felállás

Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), a CDU főtitkára áll a legközelebb Merkelhez. A Saar-vidék korábbi miniszterelnökeként támogatta a kancellár erősen vitatott bevándorláspolitikáját és tavaly ő szervezte Merkel parlamenti választási kampányát. A népszerűségét vesztő kancellár igen bölcsen nem állt formálisan mögé a pártelnök-választási kampányban.

A centrista politikussal szemben a jobboldalon áll Jens Spahn egészségügyi miniszter. A CDU vezető politikusai közül ő a kancellár legelszántabb bírálója: Merkel urbánus szociális liberalizmusának éppen ellenkezőjét képviseli. A pénzügyminisztérium korábbi államtitkáraként híres volt arról, hogy keményen elutasította az eurózóna integrációjának erősítését szolgáló reformokat.

Felborult papírforma

Münchau szerint kettejük csatáját minden bizonnyal AKK nyerte volna, ám Friedricz Merz megjelenése a színen harmadik jelöltként, nyílttá tette a küzdelmet. Merz személyében a múlt köszön vissza: korábban a CDU parlamenti frakcióvezetője volt, amíg Merkel el nem távolította erről a posztról, 2005 és 2009 között mezei parlamenti képviselőként húzódott hátra, majd az üzleti világba távozott.

Gazdasági jogészként és a BlackRock vagyonkezelő cég felügyelőbizottságának elnökeként dolgozott, miközben a CDU aktív tagja marad. Német sajtóhírek szerint Wolfgang Schäuble volt pénzügyminiszter, jelenleg a parlament elnöke, a párt egyik legbefolyásosabb politikusa támogatja Merzet. Mellette szól az is, hogy Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, Németország legnagyobb tartományában szoros kapcsolatot tartott Armin Laschet miniszterelnökkel, annak ellenére, hogy a párt eltérő szárnyához tartoznak.

Finomított álláspontján

Az elmúlt időszakban a régióban a brexit ügyeivel foglalkozott, azt az álláspontot támogatva, hogy konstruktív kapcsolatot kell kialakítani az Egyesült Királysággal, miután kilép az EU-ból. Amikor a politikai frontvonalában volt, a szociális kérdésekben konzervatív, gazdaság területén libertárius álláspontot képviselet, ám azóta finomított álláspontján.

Ami különlegessé teszi, mint CDU-elnökjelöltet az az, hogy konzervativizmusa ellenére támogatja Emmanuel Macron francia államfő EU-s reformterveit, amelyek erősítenék az eurótagállamok integrációját. Személyét épp az teszi különlegessé, hogy a CDU-ban a szárnynál, ahonnan érkezik, jellemzően euroszkeptikus állásponttal párosul a szociális és gazdasági konzervativizmus.

Erre rácáfolva nemrégiben Jürgen Habermes filozófussal, radikális európai federalistával együtt jegyzett egy levelet, amelyben az európai hadsereg felállítását és az eurózóna erősítését szorgalmazták. Az FT publicistája szerint konzervativizmus és az Európa-pártiság kombinációja a német politika fő irányvonalává válhat.

Megválasztják-e?

Kérdés, hogy a CDU kongresszusán részt vevő 1001 képviselő többsége a neve mellé tenné-e az X-et. AKK erős jelölt, de a folytonosságot képviseli, és könnyen lehet, hogy a CDU nem ezt akarja. Merz a változás ígéretét hordozza anélkül, hogy élesen jobbra fordulnának, amit Spahn kínál. Merz mellett szól, hogy úgy tűnik, ő készült fel legjobban az elnökválasztási kampányra.

Miután Merkel bejelentette, hogy nem indult a posztért, azonnal elindította a kampányát. A lendületet azonban tartania kell, ha nyerni akar. Münchau ugyanakkor már már azt is megdöbbentőnek tatja, hogy egy a közélet élvonalából visszavonult politikus komoly jelöltje lehet a nagyobbik kormánypárt elnökválasztási kampányának. Ez arról tanúskodik, hogy Németország bajban van.