Az infláció cél felett van, a munkaerőpiaci folyamatok javulnak, ezért várhatóan már csak két hónapig tart az amerikai jegybank eszközvásárlási programja – mondta a decemberi kamatdöntő megbeszéléseket követően Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke.

A döntéshozó testület (FOMC) helyzetértékelése szerint nagyon erős az összesített kereslet, ebből adódóan erőteljes visszapattanás lehet az Egyesült Államok gazdasági felélénkülésében. Idén 5,5, jövőre 4 százalékkal nőhet a világ legfejlettebb gazdasága az újonnan megjelent makrogazdasági elemzés alapján.

Az újonnan munkába állók száma 378 ezerrel nőtt átlagban havonta az elmúlt három hónapban, ennek megfelelően a munkanélküliség is csökkent, különösen a hátrányosabb gazdasági helyzetben lévő társadalmi csoportok körében.

Közben több szektorban munkaerőhiány is van, ami miatt jelentősen emelni kell a fizetéseket.

Az ellátási láncok szakadozása miatt továbbra is nehezen lehet reagálni a tartósan magas keresletre. Ezek a problémák nagyobbak és tartósabbnak bizonyultak, mint amit tavasszal, az infláció első látványosabb megjelenésekor remélni lehetett. Ennek megfelelően még bőven 2022-ben is a 2 százalékos inflációs cél felett alakulhat az árszínvonal alaklása.

  • A Fed döntse szerint marad a 0-0,25 százalékos alapkamat. Miután most már „egy ideje” 2 százalék felett van az infláció, a döntéshozó tanács szerint a kamatszint változtatásának legfőbb mutatója a maximális foglalkoztatottság elérése.
  • Januártól kezdve 30 milliárd dollárral visszafogja eszközvásárlásának ütemét a jegybank, és a rá következő hónapokban is hasonló lassulás várható. Ennek megfelelően különböző pénzpiaci eszközökből havonta 60 milliárdot vásárol. Így márciusban leállna a Fed eszközvásárlása - jóval hamarabb mint az az előző előrejelzés alapján feltételezni lehetett.
  • A jelenlegi pálya szerint jövőre háromszor emelnek kamatot az Egyesült Államokban. Powell szavai szerint ez nem sokkal el is indulhat a vásárlások márciusi leállását követően.
  • A Fed kész az iránymutatását a gazdasági folyamatok alakaulásnak tükrében felülvizsgálni.