A legnagyobb energiakereskedő cégek pénzügyi adatainak a Reuters próbált utánajárni, és arra jutott, hogy rengeteg készpénzen ülnek azt követően is, hogy rekord osztalékot fizettek ki. A cégek neve nem is hangzik ismerősen, éppen tőzsdén kívüli voltuk miatt: Vitol, Trafigura, Mercuria és Gunvor. 

Ezek a nagy kereskedőházak uralják az áram-, az olaj- és a gázpiacot, és általában kicsik a profitmarzsok normál piaci környezetben, ám az elmúlt évek áringadozásai és az LNG térhódítása mellett jó lehetőségeik adódtak. Ugyanakkor arról panaszkodnak, hogy a megújuló energia-iparág alig hoz nyereséget.

A Mercuria és a Gunvor felhalmoztak 6-6 milliárd dollárt, ami persze a nagy tőzsdei cégekhez képest semmi, az olajcégekkel össze sem hasonlíthatók, de ebben az iparágban ez nagy összeg. A Trafigura szabad eszközei az utóbbi 4 évben két és félszeresükre nőttek, és így 16,5 milliárd dollárt tesznek ki. 

A kereskedőházak az elmúlt évtizedben olyan eszközöket vásároltak, mint olajfinomítók, szélerőművek és fémbányák, amennyire ezt profitjuk lehetővé tette, de bankkölcsönből is vásároltak, és kevés készpénzt tartottak.

A nagy változás 2022-ben jött, amikor az orosz gázról való európai leváláskor a gázárak elszálltak, a kereskedők pedig addig csak 10 százalék körüli alapletétet (önerőt) fizettek az ügyleteknél a többire kölcsönt vettek fel. A gyors ármozgások miatt azonban magasabb alapletétet kértek tőlük, mint a 10 százalék, ezért elkezdtek pénztartalékot képezni a további beruházások helyett, hogy ezeket fizetni tudják.

A piac tavaly megnyugodott, az áringadozások kisebbek lettek, de a kereskedőházak már az összegyűjtött saját tőkét használták, nem vették igénybe a banki hitelkereteket, amiért persze a bankok szívták a foguk.

A kereskedőcégek viszont csak akkor fognak visszatérni a nagyarányú hitelekhez, ha majd újra lecsökkennek a kamatok, így tulajdonképpen nekik a pénzfelhalmozási kényszer végülis előnyösnek bizonyult: lehetőségeik megnőttek a finanszírozásban, kevéssé vannak a bankokra utalva.