Annyira jól sikerült a novemberi infláció az Európai Unióban, hogy az a jelek szerint már az európai központi bank leginkább szigorításpárti vezetőit is terveik újragondolására késztette. Isabel Schnabel,az EKB igazgatóságának tagja  a Reutersnek adott és az EKB honlapján publikált interjújában azt mondta, a múlt héten közzétett adatok most már meglehetősen valószínűtlenné teszik a kamatok újabb emelését. Ugyanakkor arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy a csökkentés hat hónapon belül elindulhat-e.

A múlt hétvégén közzétett számok szerint az eurózónában pénzromlás üteme novemberben 2,4 százalékra lassult. Schnabel hagyományosan héja szemléletűnek minősül a jegybankárok között, ez azt jelenti, hogy rendszerint a monetáris kondíciók szigorítása, illetve szigorúan tartása mellett szokott érvelni. Az interjú megjelenését követően tovább erősödtek azok a várakozások a piacon, amely szerint az európai jegybank már talán idén márciusban megkezdheti a kamatcsökkentéseket.

Az eurózónában beeső inflációról itt olvashat bővebben.

Sőt a kamatpiaci jegyzések alapján a befektetők most már gyorsabb és mélyebb kamatcsökkentésre számítanak. A mostani határidős jegyzések márciusra 25 bázispontos, az év végéig pedig az irányadó kamatláb összesen 150 bázispontos mérséklődését feltételezik. Három héttel ezelőtt még szinte nulla esélyt adtak annak, hogy az első negyedévben megtörténik az első kamatvágás.

Schnabel szerint a novemberi inflációs jelentés nagyon kellemes meglepetés volt. A legfontosabb, hogy az alapinfláció, amely makacsabbnak bizonyult, most szintén gyorsabban csökken, mint vártuk -tette hozzá. Októberben még azt mondta, túl korai lenne kizárni egy újabb kamatemelést az infláció csökkenéséről tanúskodó adatok ellenére.

Az EKB októberi kamatdöntése már megnyitotta az utat az előtt, hogy a kamatok esetleg a jövőben mérséklődésnek induljanak. Erről bővebben itt olvashat.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!