Tesla és most már a Twitter tulajdonosa ellen a Tesla részvényesei félrevezetés és anyagi károk okozása miatt indítottak csoportos polgári peres eljárást, miután Musk 2018-ban Twitter-üzenetben bejelentette szándékát a Tesla részvényeinek tőzsdei kivezetéséről.

Musk ekkor azt írta, 420 dolláros kivásárlási árfolyamon tervezi lebonyolítani az ügyletet. Pár nappal később nyilatkozatban erősítette meg, hogy a PIF többször is „javaslatot tett a Tesla magánkézbe vételére”.

A bejelentést követően a Tesla részvényei igencsak megugrottak, pár nappal később azonban a cég tulajdonosa újabb Twitter-bejegyezésben közölte, hogy az ügylet mégsem fog megvalósulni.

Musk pénteken szólalt fel először a bíróságon. Ekkor elmondta, hogy noha szerinte a Twitter volt a legdemokratikusabb mód az üzenetközlésre, bejegyzései nem mindig voltak azzal a hatással a Tesla részvényeire, mint amire számított.

Csak azért, mert megosztottam valamit a Twitteren, az emberek nem fogják egyből elhinni azt és aszerint cselekedni

– idézi Muskot az MTI.

Alex Spiro, Elon Musk ügyvédje múlt héten elmondta: az üzletember biztos volt benne, hogy a szaúdi támogatók mögötte állnak, a Twitter-bejegyzésekkel pedig a részvényeseket próbálta védeni a média különféle szivárogtatásaitól, jóllehet üzenetei „technikai pontatlanságokat” tartalmaztak.

Az ügyben kilenc főből álló esküdtszék fog dönteni arról, hogy Musk mesterségesen, szándékosan növelte-e a Tesla részvényeinek árfolyamát azzal, hogy hamis ígéretekkel biztatta a befektetőket a részvények megvételére. Múlt májusban Edward Chen körzeti bíró kimondta, hogy Musk 2018-as bejegyzései „valótlanok és meggondolatlanok” voltak.

Musknak az elmúlt hónapokban nem ez volt az első jelenése a bíróságon: a Twitter megvásárlása sem ment épp könnyen, erről bővebben itt olvashat.