Elon Musk bejelentette, hogy űrkutatási és űrszállítási szolgáltatásokat nyújtó vállalatának, a SpaceX-nek a jogi székhelyét Delaware államból Texasba helyezi át.

A dél-afrikai származású mérnök, üzletember két héttel ezelőtt már bejelentette, hogy az elektromos autógyártó Tesla részvényesei szavazni fognak erről a lépésről.

A Neuralink nevű, agyi chipbeültetéssel foglalkozó cége pedig Nevadába tette át jogi székhelyét .

A költözés hátterében egy delaware-i bírónő, Kathaleen McCormick január 30-i ítélete áll, ugyanis a bíróságon hatályon kívül helyezték Musk 55,8 milliárd dolláros, (mintegy 20 ezer 220 milliárd forintnyi) 2018-ban kialkudott bércsomagját.

A bírónő ítélete szerint a Tesla igazgatói anno, az Elon Muskkal folytatott bértárgyalások során nem tájékoztatták teljes körűen a részvényeseket.

A béralku az amerikai vállalati történelem eddigi legnagyobbja volt, és hozzájárult ahhoz, hogy Elon Musk 200 milliárd dollár (közel 80 ezer milliárd forint) körüli nettó vagyonnal a világ leggazdagabb embere lett.

Musk Teslánál kapott javadalmazása teljesítmény alapú volt, többek között olyan célokat tartalmazott, mint

 

  • a részvényárfolyam növekedése,
  • vagy épp a cég nyereségessége.

 

A pert és ezzel a lavinát egy kisrészvényes, Richard Tornetta indította el, aki szerint túlfizetésről van szó. Annak ellenére, hogy mindössze kilenc Tesla-részvényt birtokol, Tornetta jogi lépéseket kezdeményezett a jutalom visszavonását követelve.

A bírói döntés nyomán Elon Musk nyilvánosan fejezte ki elégedetlenségét: az X közösségi médiaplatformon arra ösztönözte a vállalatokat, hogy fontolják meg átköltözésüket Delaware-ből egy másik államba.

Ha az önök cége még mindig Delaware-ben van bejegyezve, javaslom, hogy minél hamarabb költözzenek át egy másik államba

– tette hozzá Elon Musk.

Sok amerikai nagyvállalat, köztük az Amazon is, Delaware-ben van bejegyezve, amely arról ismert, hogy könnyű adózással rendelkezik – számolt be az ügyről a BBC.

Az ítéletet követően Elon Musk közvélemény-kutatást indított az X-en, amelyben azt kérdezte, hogy a Tesla változtassa-e meg a székhelyét Texas államra. A szavazásra több mint 1,1 millióan szavaztak, és több mint 87 százalékuk a változtatás mellett voksolt.

A közönségszavazás egyértelműen Texas mellett szól!

– hangsúlyozta a Tesla első embere az X-en.

Az elektromos autógyártó egyébként 2021-ben költöztette el a vállalat jogi központját a kaliforniai Palo Altóból a texasi Austinba.

 

A költözés híre is közrejátszott abban, hogy a Tesla tőzsdei árfolyama február 15-én, csütörtökön 6,22 százalékkal, részvényenként 200,45 dollárra emelkedett. A Tesla ezzel a tegnapi tőzsdei kereskedést 98,84 dollárral elmaradva zárta az 52 hetes csúcsától (299,29 dollár), amelyet a vállalat még tavaly július 19-én ért el – számolt be róla a MarketWatch.

Még sosem járt magáncég a Holdon, de ez most változhat

A SpaceX rakétája elrajtolt a Nova-C nevű egységgel a Hold felé.