A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.

Ausztria gazdasági teljesítménye reálértéken 1,8 százalékkal maradt el az előző év azonos negyedévéhez képest. Az idei második negyedévhez képest a reál bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal csökkent szezonális és naptári kiigazítással az osztrák statisztikai hivatal előzetes számításai szerint.

A második negyedévben az osztrák GDP negyedéves bázison 1,1 százalékkal, éves bázison pedig 1,4 százalékkal csökkent.

Két egymást követő negyedéves GDP-csökkenés technikai recessziót jelent.

A statisztikai hivatal "Osztrák Gazdasági Barométer" című kiadványa legfrissebb száma kiadásának bemutatóján Tobias Thomas főigazgató elmondta, hogy az adatok alapján „Ausztria gazdasága recesszióban van [...] ami elsősorban az ipar és a kereskedelem gazdasági teljesítményének visszaesése miatt következett be. A vendégéjszakák száma viszont rekordot döntött a turizmusban” - mondta.

A harmadik negyedévben a bruttó hazai termék csökkenéshez elsősorban a kereskedelem (-7,6 százalék), a szállítás (-9,0 százalék) és az ipar (-4,2 százalék) járult hozzá. Növekedést elsősorban a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy ért el, 5,6 százalékost.

Itt az iránytű, hogy milyen szakemberek kellenek Ausztriának

Sosem volt még ilyen hosszú a hiányszakmák listája Ausztriában, mint most. Jövőre összesen 110 olyan szakmát sorol fel az illetékes minisztérium, ahol megkönnyítik a külföldi munkavállalók elhelyezkedését. >>>

A legfrissebb makrogazdasági mutatók alapján a feldolgozóipar forgalma 2023 októberében tovább csökkent, és 10,3 százalékkal maradt el a 2022. októberi eredménytől a korai gazdasági becslés szerint. Az iparban 12,0 százalékkal csökkent a forgalom, míg az építőiparban 0,1 százalékkal nőtt.

2023 augusztusában az osztrák külkereskedelemben az export értéke 1,2 százalékkal, 14,58 milliárd euróra csökkent 2022 augusztusához képest. Ugyanakkor az import értéke 15,0 százalékkal, 14,83 milliárd euróra csökkent. A pandémia által nem érintett utolsó év, a 2019-es szintjéhez képest 2023 augusztusában a behozatal 29,3 százalékkal, a kivitel pedig 33,2 százalékkal nőtt.

Sok pénz jár a turisták után, de kevés levegő marad

Bár a koronavírus-járvány hatásai miatt még a hamvaiból támad fel lassan-lassan a turizmus és a vendéglátás, jövőre már minden bizonnyal visszatér a szektor a 2019-es szintre. Az érmének azonban mindig két oldala van: amíg a repülőterek utasforgalma, valamint a turizmus szerepe a GDP-növekedésben mind pozitív együtthatók, addig egyre több olyan város van Európában, ahol szó szerint alig kapnak levegőt a helyi lakosok a turistaszezonban. >>>