Országosan összesen 110 hiányszakmát sorol fel az osztrák munka- és klímaügyi minisztérium, amelyek esetében megkönnyítené jövőre a külföldiek munkavállalását. Ennek a listának ugyan a magyar munkavállalókra nézve nincs relevanciája, hiszen az úgynevezett hiányszakmák esetében a nem európai uniós állampolgárok számára jelent könnyítést, ha hiányszakmákban szeretnének Ausztriában elhelyezkedni. Azonban a lista nagyon jó iránytű arra nézve hogy milyen szakemberek iránt van kereslet a szomszédos országban.

Ilyen szakmának azokat nevezik, amelyekben az adott évben az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál (AMS) nyilvántartott üres álláshelyekre kevesebb, mint másfél álláskereső jelentkezett.

Az idei listán az ORF tudósítása szerint újdonságnak tekinthető egy sor tömegközlekedési szakma, például a mozdonyvezetői és az autóbusz vezetői is. Az osztrák vasúttársaság, az ÖBB már jó ideje keres mozdonyvezetőket.

Pincérek és pincérnők viszont jövőre már nem kerülnek fel az országos hiányszakmák listájára. A kereskedelmi kamara azt is szerette volna, ha a kamionsofőrök is szerepelnek azon.

A minisztérium egyébként ettől a listáról függetlenül is negyedévente közzéteszi, hogy mely szakmákban tapasztalható szakemberhiány a munkaerőpiacon. Az AMS adatai szerint a harmadik negyedévben országos szinten jelentős hiány volt villanyszerelőkből, adatfeldolgozási szakemberekből, szakácsokból, diplomás betegápolókból, illetve diplomával nem rendelkező ápolókból.

A tartományok közül Bécsben nevelőnőkből és nevelőkből, diplomás ápolónőkből és ápolókból könyvelőkből , adatfeldolgozási mérnökökből, valamint vízvezeték szerelőkből volt égető szakemberhiány.