Az informatikai és a távközlési ágazat tavaly 45 ezer új munkahelyet teremtett Németországban, ami a valaha elért legnagyobb növekedés - jelentette be szerdán Berlinben Achim Berg, az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a Bitkom elnöke. A Bitkom bizakodó az idei kilátásokat illetően is, mintegy 42 ezer új munkahely létrejöttére számít az ágazatban. Az elmúlt öt évben 150 ezren találtak munkát az infokommunikációs szektorban, de mintegy 55 ezerre tehető a betöltetlen munkahelyek száma. (Így orvosolja az állam az informatikushiányt.)

A politikának és a gazdaságnak együttes erővel kellene gondoskodnia róla, hogy a jövőben megfelelő számban álljon rendelkezésre informatikai végzettségű szakember - mutatott rá Achim Berg. Véleménye szerint meg kellene könnyíteni a képzett külföldi informatikai szakemberek munkavállalását. "Egész egyszerűen túl kevés a szakember" - fogalmazott.

Az ágazat vállalatainak a forgalma tavaly 2,2 százalékkal 161,3 milliárd euróra emelkedett, az idén pedig ennél valamivel kisebb, 1,7 százalékos növekedésre, 164 milliárd euró forgalomra lehet számítani - írja az MTI.