A floridai Fort Lauderdale-ben létezik egy műfajában egyedülálló múzeum, amely a sport világtörténetének legfontosabb dokumentumait tárja a nézők elé. Anyagában egyetlen olyan család szerepel, amelynek tagjai érmeket szereztek a modern kor olimpiai játékain. Az aranyérmes úszó Székely Éva eredményét tetézte férje, Gyarmati Dezső vízilabdázó háromszoros győzelme. Majd leányuk, Gyarmati Andrea következett, aki szintén úszásban nyert – Európa-bajnoki aranyérme mellé – olimpiai ezüstöt és bronzot, jelenleg pedig az ő fián, Hesz Máté vízilabdázón van a sor, hogy bekerüljön a Fort Lauderdale-i gyűjteménybe. (Andrea első férje, Hesz Mihály kajakozó szintén nyert olimpiai aranyat.) Mindezt azért írom bevezetőnek, mert nemrégiben abban a szerencsében volt részem, hogy vacsorára hívott Buday-Gyarmati Andrea és férje, dr. Buday Gábor. A vacsoratársaság negyedik tagja pedig nem kisebb gasztronómus volt, mint Láng György, akinek kritikájától a világ leghíresebb szakácsai is tartanak. Ám kiderült, hogy a házi koszt, amelyet a gyerekorvosként praktizáló Andrea feltálalt, kibír minden kritikát. Mindját az első fogás kellemes meglepetés volt. A kukoricalevessel, amely a vacsora nyitánya volt, az ember nem találkozik gyakran, pedig kellemes, franciás ízével étvágyat gerjeszt a következő fogásokhoz, emellett még könnyen és gyorsan el is készíthető. Andrea először kockázott zöldpaprikát párol vajon, majd húslevessel felengedi, s ebben főzi meg a kukoricát. Tejszínt ad hozzá, s végül reszelt sajttal meghintve adja asztalra. Ezután gombás, vörösboros csirke következett – amely mediterrán emlékeket keltett mindannyiunkban. Ehhez három filézett csirkemell volt szükséges. Kiindulásnak két, finomra vágott vöröshagymát szotírozott olajban Andrea, ebben párolta a csirkemelleket, míg szépen megfehéredtek, majd húslevest, vörösbort öntött rájuk. Mikor már majdnem megfőttek, adta hozzá a felvágott gombát, petrezselyem zöldjét, s főzte készre néhány perc alatt. A diótorta eszegetése közben – amely a kávé kíséretében a remek vacsora befejezése volt – Andrea elárulta azt is, hogy aktív sportoló korában az edzések, a versenyek és utazások, majd az egyetemi évek alatt is mindig talált alkalmat arra, hogy elkészítsen egy-egy jó fogást, mivel a főzés már gyerekkora óta kedvenc passziója. Először kilencéves korában, amikor egy alkalommal egyedül maradt néhány órára otthon, elkészítette meglepetésnek a papa kedvenc ételét, a sztrapacskát. A Gyermekek szakácskönyvéből vette a receptjét, az étel nagyon jól sikerült, nagy dicséretet kapott érte. – Ennél is fontosabb volt azonban, hogy akkor éreztem meg először, milyen nagyszerű dolog, amikor az ember egy ízletes étel elkészítésével is ki tudja fejezni érzelmét azok iránt, akiket szeret – tette hozzá Gyarmati Andrea. Ennek a gondolatnak a jegyében költözött le Vácra két hétre első házassága kezdetén anyósához, hogy a kedves Mária néni, aki mint profi szakácsnő működött a Duna menti városban, beavassa a brassói aprópecsenye, a töltött csirke, a kókuszos golyó és más fogások készítésének titkaiba. Most viszont akkor érzi igazán jól magát, amikor népes családja három nemzedékének tagjai ülnek az asztal körül – és eszik az ő főztjét.