Elsőként Belgium egy adott területén vezetik be az új állatjóléti címkéket az élelmiszerekre. Egész pontosan egyelőre Flandriában találkozhatnak majd a vásárlók a csomagolásokon a legújabb állattenyésztési előírásokra vonatkozó információkkal.

A Beter voor Dieren elnevezésű új címke azokat a termékeket jelöli majd, amelyek esetében a vállalatok etikus eljárásokat követtek az emberi fogyasztásra szánt állatok tartása során. A címke szabad fordításban azt jelenti: „jobb az állatoknak.”

A flamand mezőgazdasági minisztérium irányelve reményeik szerint tudatosabb, felelősebb vásárlói döntések meghozatalára készteti majd a lakosokat, amikor állati eredetű termékeket helyeznek a kosárba.

A kezdeményezésnek továbbá az is a célja, hogy átláthatóbbá tegye az élelmiszeripari vállalatok termelési módszereit, és etikusabb állattenyésztési gyakorlatokra ösztönözze a gazdákat.

A címke ezen túl nem titkoltan piaci előnyhöz kívánja juttatni azokat a termelőket, akik nagy hangsúlyt fektetnek az állatok jólétére.

A címke bevezetéséről beszámoló Euronews egy uniós kutatást is idéz, amelyből az derült ki, hogy az európaiak 84 százaléka úgy véli: országukban a haszonállatoknak a jelenleginél nagyobb védelmet kellene élvezniük.

Ezen túl közel 60 százalékuk azt is nyilatkozta, hogy hajlandó lenne többet költeni olyan termékekre, amelyek készítésekor igazoltan figyelembe vették az állatjóléti szempontokat.

A legújabb állatbarát címkét például azok a termelők érdemelhetik ki, akik:

  • vállalják, hogy minél kevesebbet szállítják az állatokat;
  • jó minőségű állateledeleket biztosítanak;
  • az állatoknak a jogszabályban előírtnál nagyobb életteret adnak.

Az új címkékkel ellátott termékek az év végére kerülnek a boltokba. Kezdetben a sertéshústermékeken, majd a baromfitermékeket jelennek meg.