Dél-Korea megszavazta az évszázados múlttal bíró kutyahús-ipar betiltását – a döntés mellett kampányolók szerint ez az esemény történelmi jelentőségű – írja a Sky News.

Az országban évente több százezer kutyát tenyésztenek és ölnek meg, de a fogyasztásukhoz való hozzáállás az utóbbi időben megváltozott, és a kereslet minden eddiginél alacsonyabb szinten van.

A tilalom 2027-től illegálissá teszi a kutyák tenyésztését, levágását és emberi fogyasztásra szánt kutyahús értékesítését, a büntetés akár három évig terjedő börtönbüntetés vagy 30 millió KRW (18 ezer font) bírság is lehet.

Az új kutyafarmok, vágóhidak, főző- és feldolgozó létesítmények kialakítását pedig azonnali hatállyal betiltották.

A tenyésztéssel szemben azonban a törvényjavaslat nem írja elő a kutyahús fogyasztásának büntetését.

Kép: MTI / EPA, Dzson Hon Kjun

A dél-koreai parlament kedden 208 szavazattal nullára jóváhagyta a törvényjavaslatot, de a kutyatenyésztők közölték, hogy fellebbezést és tiltakozást terveznek.

A kutyahús-fogyasztásra egyébként régebben úgy tekintettek, mint az ország párás nyarán az állóképesség javításának módjára.

A mezőgazdasági minisztérium becslése szerint 2022-ben 1100 gazdaságban 570 ezer kutyát tenyésztettek, ezeket kb. 1600 étteremben szolgáltak fel.

A tenyésztőket és eladókat tömörítő Koreai Ehető Kutyák Szövetsége szerint azonban a tilalom 3500 farmot érintene, amelyek 1,5 millió kutyát nevelnek, valamint 3000 éttermet.

Ezer cicát vittek vágóhídra, hogy sertéskolbászként árulják a húsukat

Illegális kereskedők nyársat és kolbászt készültek gyártani a macskákból, de a rendőrség lecsapott a lelketlen gazemberekre.