A Tungrsam mintegy 1600 dolgozóját bocsátja el, akik közül 400-an az újpesti telephelyen dolgoznak. Az egyeztetés célja az volt, hogy segítsünk a munkájukat elvesztő embereken új munkalehetőségekkel, állásbörzével, átképzésük elősegítésével - mondta az MTI szerint Déri Tibor (Momentum), a kerület polgármestere a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes kiemelte: a leépítésben érintetteknek egyrészt munkaerőpiaci tanácsadással tud segíteni a főváros, valamint felajánlott ezer üres álláshelyet cégeiknél. Később kérdésre válaszolva elmondta: a BKV-nál, a Budapesti Közműveknél, a gyógyfürdőkben és a vízműnél is nagy számban vannak betöltetlen állások.

Kanász-Nagy Máté LMP-s országgyűlési képviselő hangsúlyozta, most a munkavállalók problémájának megoldása a legfontosabb, de rámutatott a háttérben zajló globális folyamatokra, jelezve: Kína úgy szorítja ki az európai vagy a magyar termékeket a piacról, hogy közben "fittyet hány" a munkavállalói jogokra és a környezetvédelmi szempontokra.

Sallai Gábor, a Tungsram-dolgozók független szakszervezetének vezetője köszönetét fejezte ki az újpesti városvezetésnek, és reményét fejezte ki, hogy a többi gyárban is hasonló segítséget kapnak a dolgozók.

A Tungsram április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja.

A Dynamic Technologies Hungary Kft. is állást kínál a Tungsram volt munkavállalóinak - adta hírül a Kanizsa Újság. Az autóipari beszállító cégcsoport nagykanizsai telephelyén két nagyobb projektet indítanak a következő hónapokban. A vállalat gyárban végzett termelési munkára mintegy száz fő új munkaerőt keres.
Varju László (DK) országgyűlési képviselő - az egyeztetésről a kormánypárti politikusokat hiányolva - úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy a kormány, amelynek stratégiai partnere a Tungsram, elmondja, mit kíván tenni a dolgozók és a vállalat érdekében. Ezért írásbeli kérdéssel fordult az innovációs és technológiai miniszterhez, és kérdését az új kormánynak is benyújtja.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) mindent megtesz azért, hogy mielőbb befektetőket vigyen a Tungsram létszámcsökkentése miatt érintett településekre, felhasználva a meglévő infrastruktúrát és munkaerőt - közölte a múlt héten a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.