A nyílt tender eredményének a módosítást az ajánlatkérő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

A megközelítőleg 38 kilométer hosszban tervezendő M9-es gyorsforgalmi út kétszer két forgalmi sávos, fizikai elválasztással rendelkező autóút lesz.

A tervezésre a szerződést a NIF 2017. június 26-án kötötte meg a nyertesekkel, akik a következők: Utiber Közúti Beruházó Kft., Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. és a Pannon 2010 Zrt.

Az eredeti szerződésben 3 milliárd 48 millió forint szerepelt, majd ezt 3 milliárd 93 millió forintra növelték. A mostani módosítás viszont 2 milliárd 81 millióra csökkentette a díjat. Az indoklás tömör: a szerződő felek közös megegyezéssel döntöttek így.

A Napi.hu megírta: 2019 decemberében írta ki a tendert a NIF - az M9-es autóúthoz kapcsolódóan - a Vasvárt elkerülő út tervezésére. Az országos közútfejlesztési programban Zalaegerszeg két gyorsforgalmi úton kapcsolódna az országos hálózathoz. Az egyik az M7-es autópályától induló M76-os autóút, amelynek a munkálatai már Balatonszentgyörgyig jutottak. A másik pedig az M9-es autóút, amely a 8-as számú főúttól indulna Vasvár térségéből és tartana a zalai megyeszékhely felé. (A 8-as út szakaszokban válik négysávossá és kerüli el a településeket.)