Úgy tűnik, nem menekül meg a Baumax magyar leányvállalata sem. Bár tavaly év végén csak a Budapest, XVIII. kerületi áruházat zárták be, a napokban is reklámozott végkiárusítás azt sugallja, hogy a teljes, 14 áruházból álló lánc megszűnik vagy átalakul. Hogy pontosan mi lesz a patinás cég sorsa, az egyelőre bizonytalan. A magyarországi menedzsment nem válaszolt a Napi.hu kérdéseire, csupán annyit közöltek: "piaci értesüléseket nem kommentálunk".

Információink szerint a bajba került Baumax egyes áruházait a német OBI veszi át, míg más források szerint lengyel és francia vevőkkel is tárgyalnak. Az adásvételt megnehezíti, hogy a Baumax teljes adósságállománya meghaladja a 2 milliárd eurót - ebből 1,3 milliárd a banki hitel és 700 millió a beszállítói tartozás. A magyarországi cég hitelállományáról és beszállítói tartozásáról nem kaptunk információt.

A Céginfo.hu adatai szerint a Baumax Magyarország Zrt. 2013-ban nettó 22,9 milliárd forint nettó árbevétel mellett 3,2 milliárdos veszteséggel zárta az évet, a kötelezettségállománya 17,6 milliárd forintra rúgott.

Menteni a még menthetőt

Az osztrák családi tulajdonban levő barkácsáruház már a 2009-es gazdasági válság előtt komoly gondokkal küzdött, de a csődveszély tavaly vált fenyegetővé. A cégcsoport megmentésére banki hitelt kívántak felvenni, de mivel ez meghiúsult, a tulajdonos Essl család a kelet-európai hálózat eladásával és a családi műkincsek eladásával próbált a felszínen maradni.

Tavaly szeptemberben az osztrák Die Presse és Kurrier arról tudósítottak, hogy a család jelzálog megállapodást kötött Hans Peter Haselsteiner építőipari mágnással egy új cég alapításáról. Ez utóbbi azután több mint 100 millió euróért vásárolta meg az Essl műgyűjtemény nagy részét. A Der Standard szerint Haselsteiner cége, az SE Sammlungs GmbH a gyűjtemény 60 százalékát tartja kézben, Karlheinz Essl pedig a 40 százalékot. A 100 millió euró pedig arra kellett, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a Baumax-csoportnak, amely a 2013-as évet 189 millió eurós veszteséggel zárta. Egy évvel korábban a veszteség 16 millió eurót tett ki.

Kivonultak, átalakítanak

A Baumax már kivonult Romániából, Bulgáriából és Törökországból, a nyolc egységből álló bulgáriai hálózatot a helyi Haedus befektetőcégnek adták el. A vételár - a bankhitelek és a 18,5 millió eurós veszteség átvállalása mellett - mindössze egy euró volt. A 15 romániai áruházat a francia Adeo-csoport, a legnagyobb európai barkácsáruházlánc vette meg. A francia céget a magyar csoportra is esélyenek tartják, de értesüléseink szerint még nem tettek ajánlatot. A hét áruházból álló törökországi céget tavaly áprilisban zárták be

Korábbi sajtóhírek szerint a 2016-ig szóló szerkezetátalakítási terv részeként a cég az osztrák, cseh, szlovák, szlovén és magyar piacra koncentrál, a túléléshez pedig a Raiffeisen, az Erste Group és a Bank Austria nyújt hitelt.

A legjelentősebb európai beszállítók közé tartozó MPF Holding Zrt. már egy éve nem szállít a Baumaxnak. A barkácsgép kiegészítőket és tartozékokat gyártó céget irányító és tulajdonló Felcsuti Zsolt a Napi.hu kérdésére elmondta, hogy a barkácslánc elhúzódó problémái miatt voltak kénytelenek felfüggeszteni a teljesítést. Mivel a beszállításokra egyetlen nagy hitelgarancia cég sem vállalt garanciát, nem szállítanak semmit az osztrák cégnek.

A magyarországi Praktikert egy svájci cég vette meg

A svájci székhelyű stratégiai befektető, a Papag AG a lengyelországi Praktiker áruházlánc után a konszern másik külföldi leányvállalatát, a magyar Praktiker Kft.-t is átveszi. Az erre vonatkozó adásvételi szerződést Christopher Seagon ügyvéd, a BM Praktiker International GmbH - hazai Praktiker anyacégének - csődgondnoka írta alá, a németországi csődkérelem benyújtását követően mintegy másfél évvel. A magyarországi értékesítési folyamat nehezebbnek bizonyult, mint a többi külföldi társaság esetében, mivel az áruházi ingatlanok bérbeadói részéről fenntartások voltak a Praktiker továbbértékesítése kapcsán.