A Magyar Telekom nyugdíjas (62 év fölötti) ügyfelei közül azok, akik csak a T-Home vezetékes telefonszolgáltatásra fizetnek elő, mentesülnek a sárga csekk befizetésekor a 142,50 forintos tranzakciós díjtól - jelentette be Villám István. A Magyar Telekom osztályvezetője azt is elmondta, hogy az érintetteknek kérniük kell a "mentességet". A Telekom a kedvezményét szeptember  1-től vezeti be.

Jelentős, százezret meghaladó számú ügyfél érintett ebben a rendszerben - tette hozzá Villám. Az osztályvezető azt is elmondta,  nem tervezik, hogy kiterjesztik a kedvezményezettek körét. A Telekom nem számít fel tranzakciós díjat abban az esetben, ha a számla befizetése banki átutalással vagy csoportos befizetéssel történik.

A távközlési társaság korábban is törekedett arra, hogy ügyfelei közül minél többen térjenek át a korszerű fizetési módokra, de például  távszámlát népszerűsítő akció nem hozott jelentős változást, a tranzakciós díj bevezetésének köszönhetően viszont ma már kétszáz ezerre nőt a távszámlát használó ügyfelek száma.

A most bejelentett kedvezmény annak a megállapodásnak az eredménye, amely a Magyar Telekom és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság média- és hírközlési biztos hivatala között jött létre - mondta Bodonovich Jenő, média és hírközlési biztos. A Telekom ez év májusában tájékoztatta az ügyfeleit a tranzakciós díj bevezetéséről, ezt követően egyeztetés kezdődött a távközlési társaság és a hivatal között - ennek az eredménye a mostani megállapodás. A biztos szerint a megállapodás valójában a leginkább szociálisan hátrányos helyzetűeket érinti, s az ügyfelek jelentős része más módon is ki tudja egyenlíteni a díjat, így megmenekülhet a tranzakciós díj megfizetése alól.

A társaságok többsége - 2008-tól - alkalmazza a tranzakciós díjat. A biztos beszélt arról, hogy más szolgáltatóval nem kötöttek megállapodást, de vannak olyan cégek is, amelyek időközben visszaléptek a tranzakciós díj felszámolásától.