A lap úgy tudja, az internetről szóló nemzeti konzultáció eredményei, s a piaci szereplőkkel, szakmai érdek-képviseleti és civil szervezetekkel folytatott konzultációk alapján törvényjavaslat készülhet a netsemlegességről, s átfogó digitális köznevelési stratégiát dolgozhat ki a kabinet.

Ennek részeként - a tervezet szerint - a köznevelés digitális megújításához szükséges infra­strukturális fejlesztések mellett a tantervek és a tananyagok megújítását, a pedagógusok digitális kompetenciáit, illetve az intézmények eszközellátottságának fejlesztési feladatait is vállalja a kormány. Program indulhat az oktatási intézmények belső wifihálózatának fejlesztésére, s digitális gyermekvédelmi tervet dolgozhatnak ki a kiskorúak védelmének erősítése érdekében.

Az internetes zaklatás a jövőben önálló bűncselekménynek minősülhet. A lap szerint a kormány elé kerülő javaslatok közt szerepel, hogy adókedvezményben részesülhessenek a magyar startup (feltörekvő) cégek befektetői.

Az internetes kereskedelem és az online fizetés biztonsága érdekében nyilvánosságra kell hozni a jogszabálysértő vállalkozások listáját, továbbá meg kell újulnia és az elektronikus közigazgatási szolgáltatások központi portáljává válnia a Magyarország.hu honlapnak.

Kormányrendelet készülne a szabad szoftverek állami intézményekben történő használatának bővítéséről, továbbá annak érdekében, hogy megszűnjenek az egyes multinacionális internetes vállalkozások által alkalmazott adóelkerülő gyakorlatok, a kormány közös európai fellépést, jogszabály-módosításokat, illetve a kettős adóztatást kizáró egyezmények alkalmazásának felülvizsgálatát kezdeményezi - írta a lap.