Az AutoWallis Nyrt. az első negyedévben 7410 gépjárművet értékesített, 11 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, és jól teljesített a gépjárműkölcsönzésben és a szervízelésben is - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett tájékoztatásban.

Az előzetes adatok szerint a nagykereskedelemben 15,6 százalékos bővüléssel 5266 darabra nőtt az eladott új gépjárművek száma. A kiskereskedelmi üzletágon belül az új gépjárművek értékesítése 1659 eladással 1,1 százalékot csökkent, de használt járműből 11,8 százalékkal többet, 485-öt értékesítettek.

A szervízórák száma 29 679-re, 0,8 százalékkal nőtt, a bérleti napok száma pedig 39 185-re emelkedett, 29,2 százalékkal bővült. Az eladások jóval meghaladják a piaci átlagot, az AutoWallis nem érzékeli a kereslet lassulását.

Kedvez a chiphiány

A negyedév végén rendelésállománya 41 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, ami a szállítási nehézségekkel is magyarázható. A chiphiány miatti kínálatszűkülés azonban kedvezően hat a cégcsoport fedezet- és eredménytermelő képességére, mivel mind az árrések, mind a használt autók eladása nőtt emiatt.

A nemzetközi beszámolási szabvány (IFRS) szerinti konszolidált adatok alapján az AutoWallis árbevétele 2021-ben 121 százalékkal 195 milliárd forintra nőtt, ami az értékesítés hazai és régiós piaci átlagát meghaladó organikus növekedés mellett a 2020-ban végrehajtott akvizíciós növekedés eredménye. A pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 244 százalékkal nőtt, meghaladta a 7,82 milliárd forintot. Teljes átfogó eredménye az előző évi veszteség után 3,2 milliárd forint volt tavaly.