A Nemzeti Megújuló Cselekvési Tervben lefektetett célok teljesítéséhez 2020-ig másfél milliárd euró hitelre lesz szükség a magyar megújulószektorban, ami jelzi, a hitelintézeti szektor aktív részvétele nélkül a program nem tud megvalósulni - állítja legújabb elemzésében az ING Bank Magyarország. A bankok nagy fantáziát látnak a megújulószektorban - hangsúlyozta Kilyénfalvi Béla, az ING Bank ügyvezető igazgatója. Ahhoz azonban, hogy az érdeklődésből valóban konkrét finanszírozás legyen, megfelelő, a méretgazdaságossági szempontok érvényesülését segítő, de legalább nem hátráltató állami ösztönzőkre van szükség. A kötelező átvételi rendszernek például nem szabad diszpreferálnia a nagy finanszírozási méretet - tette hozzá az ügyvezető igazgató. Az elemzés szerint a megújulóenergia-fejlesztési programok sikerének kulcsa a kis, közepes és nagy finanszírozási méretű projektek egyensúlya. Tévhit, hogy a megújulófejlesztések számára a kis finanszírozási méret az ideális, a méretgazdaságossági szempontok gyakran kifejezetten nagy méretet indokolnak - fogalmazott Kilyénfalvi.

Az ING Bank szerint mindez különösen igaz a nap- és a szélenergia-, valamint a biomassza-alapú projektekre. A hitelintézet 20 saját projektje alapján a napenergia-fejlesztések átlagos hitelösszege 352, a szélenergia-projekteké 264, a biomassza-beruházásoké pedig 27 millió euró volt. A tapasztalatok szerint a finanszírozási méret független volt az ösztönzőrendszertől, azaz a kötelező átvételi, illetve a zöldbizonyítvány-rendszerekben hasonlóak voltak a hitelösszegek.


Megújulóprojektek adatai
Átlagos teljesítmény (MW)Átlagos hitelösszeg (millió euró)
Napenergia156352
Szélenergia133264
Biomassza1027
Forrás: ING Bank

A technológiai, illetve a piaci lehetőségek persze határt szabnak a projektek fizikai méretének. A megoldás az ING Bank szerint az úgynevezett eszközcsoport-finanszírozás. Ez úgy tud megvalósulni, hogy egy tőkeerős szakmai szereplő - ernyőszervezetként működve - egy finanszírozási közösségbe tereli partnereit. A csoport így a hitelintézetek felé egységesen tud fellépni, ezzel pedig rögtön érvényesülnek a méretgazdaságossági előnyök. A modell tökéletesen alkalmas a magyar megújulószektor számára is, hiszen az egyik oldalról megvalósulnak a hatékonyság és a méretgazdaságosság szempontjai, a másik oldalról viszont nem sérül a decentralizáció, a small is beautiful filozófiája és gyakorlata sem - tette hozzá Kilyénfalvi.