Magyarország helyzete az uniós támogatások tekintetében, fajlagosan az egyik legjobb az EU-ban, jelenleg a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül Magyarország hívja le Brüsszeltől az egyik legnagyobb támogatási csomagot - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár egy monori gazdafórumon.

Összesen 12,36 milliárd euró közösségi forrás érkezik ezen az úton az országba, amely az uniós források mintegy 37 százalékát jelenti. Hazánk agrártámogatási pozíciói kifejezetten jók - vélte Czerván -, amit azzal indokolt, hogy míg Magyarország részaránya a teljes KAP költségvetésében 3,19 százalék, addig a hazai mezőgazdaság kibocsátása mindössze 2,1 százaléka az EU-n belül, azaz több támogatást kapunk, mint amennyit a kibocsátás aránya indokolna.

Az államtitkár szerint Magyarország célja, hogy az eddigi rendszer alapjaiban ne változzon meg, az agrárpénzeket pedig ezután is a gazdák kapják. Hazánk elutasít minden olyan elképzelést, amely a mezőgazdasági forrásokat más európai célokra, például a migráció okozta költségek fedezésére fordítaná. Új célokhoz új források kellenek - hangsúlyozta az államtitkár.

Czerván ugyanakkor elmondta: emellett szeretnék megőrizni a KAP kétpilléres jellegét, azt, hogy a mezőgazdaságot támogató közvetlen források és a vidékfejlesztésre szánt összegek különüljenek el, azokat ne lehessen összemosni.

Képünk forrása: Shutterstock